Auteur:

Gepubliceerd op: 18-05-2020

Vanaf morgen 18 mei is opnieuw beperkt bezoek toegelaten in de woonzorgcentra. Zo goed als alle publieke woonzorgcentra zijn daar klaar voor, het is een volgende stap na alle virtuele en creatieve initiatieven van de voorbije weken. Dat laat de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) weten. Er zullen wel andere regels gelden dan voor deze coronacrisis en veiligheid staat nog steeds voorop. 

Regels verschillen

De regels die vanaf morgen gelden, verschillen van woonzorgcentrum tot woonzorgcentrum. Ze kunnen zelfs verschillen van leefgroep tot leefgroep of van bewoner tot bewoner, afhankelijk van de concrete situatie. Alleszins moet bezoek in de kamers worden vermeden. Daarom werden op veel plaatsen nieuwe ontvangstruimtes ingericht. Familieleden baseren zich dus best op de mededelingen en instructies die ze hebben gekregen van het woonzorgcentrum in kwestie over het maken van afspraken, registratie, duur van het bezoek etc.

Stap verder

De woonzorgcentra hebben tijdens deze crisis werkelijk alles in het werk gesteld om de banden tussen de bewoners en hun sociale netwerk te behouden. Bovenop de verhoogde medische alertheid, de extra handhygiëne en andere voorzorgsmaatregelen, vulden medewerkers en directie de leemte op die ontstond doordat bezoek niet toegelaten was. Men organiseerde virtuele contacten en de creatiefste constructies om een veilig ‘real life’ gesprek mogelijk te maken: er werd afgesproken met familieleden over de heg, in plexiglazen boxen, via verhuisliften of zelfs op stellingen. ‘Enorme extra inspanningen, die de medewerkers en de directie met liefde voor de bewoners bedachten én uitvoerden. Ook de buurt reageerde vaak zeer positief. Vanaf morgen gaan we nog een stap verder. De woonzorgcentra hebben kosten noch moeite gespaard om het bezoek veilig en vertrouwd te laten verlopen,‘ aldus Wim Dries, voorzitter van de VVSG.

Op 12 maart 2020 besliste de Nationale Veiligheidsraad om bezoek in woonzorgcentra te verbieden. Een maand later volgde dan de mededeling dat beperkt bezoek toegelaten werd. Dat stuitte op verzet van de koepelorganisaties en de woonzorgcentra zelf: te vroeg en ook het nodige beschermingsmateriaal was niet voorhanden. Nu zijn ze er dus wel klaar voor.

Nathalie Debast