Auteur:

Gepubliceerd op: 07-10-2019

Naar goede gewoonte reikte VVSG afgelopen zomer de Zomerhit uit. Deelnemers stuurden een zomers sfeerbeeld in en maakten zo kans op de prijs: een heuse fotoshoot aan huis. Op die manier wil VVSG lokale dienstencentra motiveren en inspireren om sterke initiatieven te nemen. Uit de inzendingen bleek dat afgelopen zomer een sfeervolle, warme en sportieve periode was.

De oproep werd dit jaar voor het eerst uitgebreid naar woonzorgcentra. Daar gingen we, geheel binnen de filosifie van 'wonen en leven', op zoek naar betekenisvolle initaitieven waar bewoners helemaal centraal staan. Dat sluit ook aan bij het gedachtengoed rond 'wonen en leven'.

Uiteindelijk gingen het lokaal dienstencentrum De Meere uit Berchem en het WZC Ter Lembeek uit Wielsbeke met de zomerhit 2019 lopen.

 

De sportiefste senior uit Berchem en omstreken

'De voorbije zomer gingen de dienstencentra van Berchem op zoek gegaan naar de sportiefste senior van onze contreien. De dienstencentra werden om beurten omgetoverd tot een waardig sportcentrum. De sport14daagse organiseren we jaarlijks met de verschillende dienstencentra van Berchem samen met Sport Antwerpen. Zo hebben we al een jaar alles in het teken van de fiets georganiseerd of van de voetbal. Dit jaar stond alles in het teken van golf en aanverwanten. Zo was er een minigolftornooi, een krolf wedstrijd, een quiz met als thema golf etc… en een air hockey tornooi.

De bedoeling is dat de deelnemers kennis maken met de verschillende sporten op een leuke manier waar toch een beetje competitie in zit! Iedereen die geregistreerd is in één van de deelnemende dienstencentra kan deelnemen. Dit jaar mochten we rekenen op zo'n 50 deelnemers, die allemaal verwelkomd werden door de afgevaardigde van de dienstencentra en een verantwoordelijke van Sport Antwerpen. De prijs is een wisselbeker die één jaar bij de winnaar mag pronken. Dienstencentrum De Meere eindigde uiteindelijk op een verdiende derde plaats.' Eric Mannaerts, uit het dienstencentrum De Meere.

 

Op zoek naar verkoeling in woonzorgcentrum Ter Lembeek

Toen de hittegolf zorgde voor ongezien hoge temperaturen, zochten ze ook in WZC Ter Lembeek naar verkoeling. In kader van hun hitteplan trok Hein Vanhuyse, diensthoofd KELAD-team, naar de winkel. Hij bracht bassins mee voor een verfrissend voetbadje en… plantenverstuivers die, terug in het woonzorgcentrum, al snel dienst deden als waterpistolen: 'onze medewerkers vonden dat plezant om de bewoners wat te plagen met die verstuivers', aldus Hein Vanhuyse, diensthoofd KELAD-team. ‘Maar het duurde niet lang voor ze zeiden: geef dat eens aan ons!’.

Met hun inzending toont WZC Ter Lembeek dat zomers genieten ook in het alledaagse zit. Het is het spontane en ongedwongene dat deze foto tot onze winnaar maakt. Dit is een perfecte illustratie van ‘wonen en leven’: het domein waar mensen betekenis uithalen. Bewoners staan op gelijke voet met medewerkers en het gewone contact, van mens tot mens, primeert. Zelfs zonder grootse activiteiten spat het plezier van de gezichten van de twee dames af. En dat is uiteindelijk waar het om gaat.

 

Iris De Mol