herbruikbare beker

Auteur:

Gepubliceerd op: 08-07-2019

Europa gaat de strijd aan tegen wegwerpplastic en verbiedt vanaf 2021 het gebruik van een tiental plastic wegwerpproducten zoals plastic borden, bestek, rietjes, ballonnenstokjes en wattenstaafjes. Ook de Vlaamse gemeenten en steden nemen initiatief. Vanaf volgend jaar mogen lokale besturen in hun eigen werking en bij de evenementen die ze organiseren, geen drank meer serveren in wegwerpbekers. Vanaf 2022 geldt dit verbod ook bij het aanbieden van bereide voedingsmiddelen in cateringmateriaal voor eenmalig gebruik. 

Recycling Netwerk, de milieuorganisatie die zich focust op het thema afval, wil de lokale besturen graag ondersteunen bij het afbouwen van wegwerpplastics. In samenwerking met de VVSG organiseren zij een bevraging om na te gaan welke initiatieven de gemeenten al genomen hebben, en welke ondersteuning ze nodig hebben in de strijd tegen wegwerpplastics. Daarnaast is Recycling Netwerk ook op zoek naar gemeenten die graag een pilootproject willen starten rond het verminderen van plastic.

Heeft jouw gemeente al initiatieven genomen om wegwerpplastics te bannen en heb je nog vragen bij de praktische modaliteiten (logistiek, reglementering) ervan? Of is jouw gemeente geïnteresseerd om een pilootproject te starten rond het verminderen van plastic gebruik? Vul dan zeker onze vragenlijst in, dat neemt maximaal vijf minuten van je tijd in beslag. De bevraging loopt tot en met 15 augustus.

Meer informatie over de nieuwe wetgeving omtrent cateringmateriaal.

Loes Weemaels