Auteur:

Gepubliceerd op: 09-09-2020

Van 7 tot 13 september 2020 vindt opnieuw de Week van de Geletterdheid plaats. Dit jaar ligt de focus op het belang van e-inclusie bij steden en gemeenten voor mensen met een lagere geletterdheid.

De dienstverlening van lokale besturen digitaliseert razendsnel. Officiële documenten opvragen, adreswijzigingen, reservaties,… verlopen steeds meer online en het aantal digitale loketten neemt gestaag toe. 

De digitale inclusie barometer toont aan dat maar liefst 67% van de kortgeschoolden nog nooit gebruik heeft gemaakt van e-administratie. 57% van de internetgebruikers met een laag opleidingsniveau heeft bovendien nog nooit elektronische formulieren verstuurd naar publieke diensten, wanneer ze de administratieve stap moesten zetten. Onderzoek toont aan dat deze mensen de stap niet zetten omdat het complexe digitale handelingen eist. Vaak is ook een goede beheersing van de geschreven taal nodig.

De campagne ondersteunt lokale besturen met een toolbox vol tips en tricks. Zo kunnen zij verder investeren in een e-inclusiebeleid waar alle burgers op hun dienstverlening kunnen rekenen. Meer info over de Week van de Geletterdheid en bijhorende campagne vind je online.

 

Peter Neirynck