Auteur:

Gepubliceerd op: 15-09-2021

De VVSG woondag op 25 en 26 oktober betrekt je als deelnemer bij alle facetten van het woonbeleid, gaande van betaalbaar en sociaal wonen, nieuwe woonvormen, de bouwshift en de renovatie-uitdaging tot dak- en thuisloosheid en regionaal woonbeleid.
 

Hoe ga je als lokaal bestuur de renovatie-uitdaging aan? Met deze complementaire en aanvullende online sessies op maandag 25 oktober doe je tonnen inspiratie op en ga je nadien zelf aan de slag.
 

  • Welke beproefde aanpak ontwikkelden lokale besturen voor collectieve renovaties? Hoe gaan ze om met diverse woningtypes en welke praktische drempels en hefbomen zijn er? Stad Antwerpen en Stad Hasselt delen hun beste praktijk in sessie 2.2. 
  • Ook Vlaanderen wil de kansen en uitdagingen van de (Europese) renovatiegolf met beide handen grijpen en daarbij lokale besturen ondersteunen. In sessie 3.2. verneem je de laatste evoluties en inzichten van de Lokale Lange Termijn Renovatiestrategie en zoomen we in op twee ambitieuze bovenlokale samenwerkingsverbanden “STEKR” en “SUPRA” die de lokale besturen ondersteunen in de realisatie van energiebesparing en de verbetering van woonkwaliteit.
  • Sessie 4.2. brengt ons bij dé renovatie-uitdaging: innovatieve en inclusieve financieringsoplossingen voor iedereen. In de renovatiegolf van de Europese green deal willen we immers iedereen meekrijgen. We zoeken antwoorden in een academisch perspectief en duiken via twee praktijkvoorbeelden in de meerwaarde van de cijfers én mensen achter de procenten en rendementen. 

 

Duik je liever meteen in de praktijk? Ga mee op pad met onze werkbezoeken in de stad Gent op dinsdag 26 oktober.
 

  • Hoe help je noodeigenaars hun woning kwalitatiever en energiezuiniger maken? Maak in sessie 1 kennis met het principe van het rollend fonds van Gent knapt op.
  • Erfpachtrenovatie is één van de manieren om betaalbaar wonen mogelijk te maken. Hoe pak je dit aan en wat zijn de voor- en nadelen? In sessie 5 nemen de stad Gent het burgerinitiatief 100 Huizen van de Brugse Poort je mee op pad.
  • Het opknappen van een appartement is vaak complex. In sessie 6 leer je hoe de renovatiecoach van de Energiecentrale van de stad Gent de renovatie-drive bij de bewoners aanwakkert.  
Katrien Gordts