Gepubliceerd op: 03-10-2022

Door de energiecrisis voelen lokale besturen en OCMW’s dag na dag het aantal hulpvragen stijgen. In een brief gericht aan minister van Armoedebestrijding Karine Lalieux en minister van Energie Tinne Van der Straeten doet de VVSG daarom een aantal concrete voorstellen voor de aanpak van de energiearmoede en de actuele energieprijzen.

Een verdere uitbreiding van het sociaal tarief 

Een uitbreiding van het sociaal tarief is nodig voor bepaalde specifieke doelgroepen, zoals onthaalouders, bewoners van woonzorgcentra en assistentiewoningen. Dit vormt een buffer tegen grotere ellende die de OCMW’s dan op termijn zouden moeten remediëren. 

Sociaal verwarmingsfonds

De aanvraag voor het sociaal verwarmingsfonds loopt via het OCMW. Daarin zijn 3 categorieën rechthebbenden. Indien de categorieën 1 (personen met recht op verhoogde tegemoetkoming van de ziekte- en invaliditeitsverzekering) en 2 (personen met een begrensd inkomen) geautomatiseerd worden, dan moeten de maatschappelijk werkers enkel nog de groep personen met schuldoverlast verder helpen. De VVSG vraagt of en hoe dat snel mogelijk gemaakt kan worden. 

Tool voor voorschotfactuur

Er is een dringende behoefte aan een eenvoudige tool voor besturen om een realistische voorschotfactuur te bepalen zodat zij mensen snel en correct kunnen helpen. Er zijn immers signalen dat de voorschotten te hoog worden gezet door de nutsbedrijven.  De VVSG vraagt aan de overheid ook aan te dringen bij de leveranciers op correcte voorschotfacturen.

Toegang tot energieleveranciers 

We herhalen ook de vraag naar een rechtstreekse en toegankelijke lijn voor maatschappelijk werkers met de energieleveranciers. In Vlaanderen is dit reeds verankerd in het Energiebesluit maar ook de Federale overheid zou de energiesector kunnen aanspreken vanuit consumentenrecht. 

Schalen loonbeslag

De schalen van het inkomen dat voor beslag in aanmerking komt worden beter herzien. Een persoon die vandaag geconfronteerd wordt met beslag op inkomen, houdt na betaling van huur en energiefactuur onvoldoende middelen over om menswaardig te leven. De schuldenproblematiek gaat dan snel van kwaad naar erger.

Lees de volledige brief.

Auteur: Shirley Ovaere stafmedewerker armoede