Auteur:

Gepubliceerd op: 25-01-2023

VVSG heeft aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gevraagd om de lokale besturen als volwaardige partner te betrekken bij de keuze, implementatie en evaluatie van de testprojecten met een digitaal statiegeldsysteem in 2023.

De Raad van Bestuur van VVSG besprak de conceptnota van de Vlaamse Regering van 23 december 2022 over de invoering van een statiegeldsysteem in Vlaanderen. De conceptnota geeft de kans aan Fost Plus, Comeos en Fevia om het door hen voorgestelde digitale statiegeldsysteem te testen in 2023. Als het digitale systeem niet zou voldoen aan een aantal criteria dan kan de Vlaamse Regering alsnog een ander statiegeldsysteem opleggen.

In een brief aan minister Demir herhaalt VVSG wat het eerder ook al zei op de hoorzitting in de Commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement op 19 oktober 2022: VVSG is geen voorstander van een scenario waarbij de terugname van statiegeldverpakkingen hoofdzakelijk via het openbaar domein verloopt. Het door Fost Plus, Comeos en Fevia voorgestelde digitale statiegeldsysteem gaat evenwel uit van een inzameling via de pmd-zak en openbare vuilnisbakken. Ook in een digitaal statiegeldsysteem kan een inzameling via winkeliers een opvangscenario zijn voor burgers die geen thuisscanner of smartphone hebben. Bij een inzameling via het openbaar domein zijn de lokale besturen bij uitstek een belangrijke stakeholder, het beheer van de openbare ruimte is immers een kerntaak van het lokaal bestuur.  Verder verwijst VVSG in de brief aan minister Demir dat het voorstel van het bedrijfsleven op een aantal andere vlakken, zoals bijvoorbeeld het verdelen van thuisscanners, het risico inhoudt dat verborgen kosten bij de lokale besturen terechtkomen. Om die redenen vraagt VVSG om als vertegenwoordiger van de lokale besturen betrokken te worden bij de keuze, implementatie en evaluatie van de testprojecten met het digitale statiegeldsysteem.

Piet Coopman