Auteur:

Gepubliceerd op: 30-03-2022

Een aantal Vlaams parlementsleden dienden een Conceptnota in die het woningdelen makkelijker mogelijk maakt. Op 29 maart vond hierover een hoorzitting plaats in het Vlaams parlement. Onder andere de VVSG was hiervoor uitgenodigd. Het voorstel maakt het mogelijk dat onder voorwaarden een stedenbouwkundige melding volstaat om een woning -in de feiten- op te delen.

De VVSG haalde aan dat het samenwonen van mensen, waardoor zij voortaan één huishouden vormen gewoon mogelijk is. We zijn vanzelfsprekend geen vragende partij om daarvoor een vergunningsplicht of meldingsplicht in te voeren. Het samenwonen van mensen heeft echter gevolgen voor onder andere het (vervangings)inkomen. 

De centrale boodschap van de VVSG is dat het delen van woongelegenheden een duidelijke (sociale, ruimtelijke,... ) meerwaarde kan hebben. Voor gemeenten is het echter essentieel dat zij kunnen sturen op waar woonentiteiten zich bevinden. Daarom vinden we het belangrijk dat wanneer feitelijk een woongelegenheid wordt verdeeld dit onderworpen is aan een vergunningsplicht. Op die manier kan de overheid nagaan of de opdeling wel wenselijk is in ruimtelijk opzicht. Op sommige plekken kan het opdelen van woningen immers leiden tot een ruimtelijk onevenwicht (bv parkeerproblemen) of willen we de eengezinswoning beschermen. Dat laatste gaat de stadsvlucht tegen. 

Lees hier het volledige VVSG-standpunt.

Meer info: Xavier Buijs of Joris Deleenheer

 

Xavier Buijs