Auteur:

Gepubliceerd op: 11-01-2023

De Vlaamse Regering keurde op 23 december 2022 definitief het ontwerpdecreet goed dat de voorafgaande machtiging voor de uitoefening van ambulante of kermisactiviteiten (beter gekend als de “leurkaart”) afschaft. De VVSG plaatst hier enkele kanttekeningen bij. Het wegvallen van dit identificatiemiddel kan de controle in een aantal gevallen bemoeilijken, zoals bijvoorbeeld bij losse deelnemers aan de markten, bij buitenlandse ondernemingen en bij huis-aan huisverkoop.  Dit ontwerp van wijzigingsdecreet is nu ingediend bij het Vlaams Parlement. De voorliggende wijzigingen zijn dus nog niet van toepassing.  

Parallel met de hervorming van de regelgeving is een digitaliseringstraject aangekondigd. Dit is een zeer positief gegeven. De VVSG is hiervoor al langer vragende partij : zie punt nummer 1 in ons Memorandum Kermissen van 2014.

De VVSG vraagt dat de afschaffing van de machtiging gekoppeld wordt aan een succesvolle implementatie van het digitaliseringstraject waarbij een centrale databank voor alle controledocumenten de hoogste prioriteit moet krijgen.

Het volledige advies van de VVSG kan je hier lezen.

Meer info en de repliek op de geformuleerde adviezen vind je in de bij het ontwerpdecreet horende Nota aan de Vlaamse Regering.

Stefan Thomas