Auteur:

Gepubliceerd op: 23-07-2019

VVSG-voorzitter Wim Dries vertegenwoordigde van 15 tot 18 juli de Vlaamse lokale besturen op het High-Level Political Forum on Sustainable Development in New York. Dat jaarlijkse forum is het voornaamste platform van de Verenigde Naties voor wat betreft duurzame ontwikkeling, het volgt de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) op.

Als lid van de Belgische delegatie, en samen met steden en gemeenten wereldwijd, vertolkte Wim Dries de stem van lokale besturen. Dit 'internationaal kabaal' is zeker niet in dovemansoren gevallen. Zo ontmoette Wim Dries er VN-secretaris-generaal António Guterres en overhandigde hem een doos lekkere SDG-pralines. We gingen ook in gesprek met de secretarissen-generaal van DG-DEVCO, het Europees orgaan voor internationale samenwerking, en van UN-Habitat.

Wim Dries sprak in verschillende panels, waar hij aantoonde hoe Vlaamse lokale besturen de SDG's integreren in hun meerjarenplanning. Hij vertelde ook over het lokaal inzetten van fietskoeriers en de kringwinkels, wat bijdraagt aan duurzame economische groei en ondernemerschap. Hij haalde echter ook uitdagingen aan om de SDG's lokaal te vertalen, zoals de coördinatie tussen overheidsniveaus en hoe we naar een echte duurzame transitie kunnen gaan waarbij we ons beleid anders aanpakken.

De VVSG blijft ook in de toekomst aanwezig op deze belangrijke internationale fora. Want de SDG's zullen lokaal zijn, of ze zullen niet zijn!

Hanne Albers