Auteur:

Gepubliceerd op: 03-01-2023

Tijdens de coronapandemie waren lokale besturen genoodzaakt burgerlijke huwelijken in open lucht te voltrekken.

Deze nieuwe manier van trouwen viel in de smaak bij vele burgers. Vanuit deze verhoogde vraag, wendden vele lokale besturen zich tot Burgerzaken Vlaanderen vzw en de VVSG met de vraag hoe ze dit -  met respect voor de regelgeving - moesten klaarspelen. 

Hoewel de meeste voorwaarden eenduidig zijn, kon dat niet gezegd worden van de voorwaarde dat de gemeente het uitsluitend gebruiksrecht van de plaats moet hebben.

Vanuit de praktijk bleek dat er verschillende opvattingen zijn over wat dit uitsluitend gebruiksrecht nu concreet betekende. De FOD Justitie stelde dat het uitsluitend gebruiksrecht impliceert dat enkel de gemeente de locatie kon gebruiken, en dit ten allen tijde. Burgerzaken Vlaanderen en de VVSG kozen voor een meer pragmatische interpretatie, waarbij de terbeschikkingstelling aan derden ook mogelijk zou zijn. Zo kon bijvoorbeeld een gemeenschapscentrum, dat ook door verengingen wordt gebruikt, ook gebruikt worden voor het voltrekken van huwelijken. Om bij te dragen aan de algemene duidelijkheid voor de lokale besturen pleitten we evenwel voor de toekomstige afschaffing van de voorwaarde in haar geheel.

Deze afschaffing is er nu gekomen door de wet van 6 december 2022 om justitie menselijker, sneller en straffer te maken, die op 21 december verscheen in het Belgisch Staatsblad en waarvan het betrokken artikel in werking trad op 31 december 2022. Dit is dus een goede zaak voor zowel de lokale besturen als de burgers die in het huwelijksbootje willen stappen.

Voor meer informatie over de andere voorwaarden, kan je hier terecht: Het voltrekken van het huwelijk op een andere locatie dan het gemeentehuis.

Lotte Van Liefde