Auteur:

Gepubliceerd op: 08-12-2022

Op 6/12 werd het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2022 aan de pers voorgesteld. Deze editie is niet alleen gericht op de armoedesituatie in België, maar kijkt ook naar mondiale mechanismen die armoede en ongelijkheid creëren en in stand houden. Naast de jaarlijkse armoedecijfers behandelt de 31ste editie dan ook migratie en armoede in een themadeel. Enkele van de lessons learned volgens de onderzoekers van USAB die mee het Jaarboek schreven:

  • Het armoederisico is licht gedaald in 2021, maar daar hoort een kanttekening bij. Dat cijfer is vandaag gebaseerd op het inkomen, maar houdt het geen rekening met de uitgaven die gezinnen moeten doen. De impact van de inflatie en energiecrisis blijft zo buiten beeld. Nochtans horen we van organisaties op het terrein, zoals OCMW’s en voedselbanken, dat steeds meer mensen een beroep doen op hun diensten. Zo steeg het aantal mensen dat zich aanbood voor voedselhulp tussen 1 januari en eind juni 2022 met 15%. De aanbeveling van de onderzoekers: kijk niet alleen naar het armoederisico op basis van het inkomen, maar hou rekening met het vermogen en schulden van gezinnen. De auteurs passen verschillende methodes toe om de vermogens en schulden van gezinnen wel mee te nemen in de berekening van armoede. Die resultaten, gebaseerd op gegevens voor 2017, tonen dat 11,5% gezinnen niet in de armoederisicostatistieken voorkomen, terwijl ze weinig of geen vermogen hebben om op terug te vallen.
  • Organisaties die actief zijn rond de integratie van migranten werken in grote mate samen en zijn meestal op meer dan een beleidsdomein actief (zoals tewerkstelling, huisvesting en/of vrije tijd). Het lokale niveau blijkt uitermate geschikt voor deze samenwerking. De regierol voor integratie die lokale besturen kregen van de Vlaamse overheid wordt dus in de praktijk gebracht. Lokale besturen (gemeenten én OCMW’s) zijn m.a.w. goed geplaatst om het integratiebeleid mee vorm te geven.

Meer info vind je op de website van de Universiteit Antwerpen

 

Nele Schroyen