APB-voorschotten

Auteur

Gepubliceerd op 29-08-2019

De Vlaamse gemeenten zullen voor het aanslagjaar 2019 1,6 miljard euro krijgen als voorschot op hun ontvangsten uit de aanvullende personenbelasting (APB). 40% daarvan wordt van september 2019 tot en met december 2019 maandelijks in gelijke delen doorgestort, vanaf januari 2020 tot april 2020 krijgen de gemeenten per maand 15% van het totale bedrag. In totaal zal de fiscus op die manier ongeveer 5% meer aan APB-voorschotten doorstorten dan vorig jaar. De FOD Financiën raamt de APB-ontvangsten voor het aanslagjaar 2019 op 2.044 miljoen euro. De aanvullende personenbelasting is goed voor ongeveer 20% van de gemeentelijke courante inkomsten. 

De hoogte van de voorschotten voor jouw gemeente vind je terug op portaal MyMinfin (www.myminfin.be), waar je ook de hoogte van de hangende bezwaren van de aanvullende personenbelasting voor je gemeente kunt bekijken.

Voor het aanslagjaar 2018 stonden de APB-inkohieringen voor de Vlaamse gemeenten eind juli 2019 op 2.037 miljoen euro, 3,2% hoger dan de totale APB-inkohieringen voor het aanslagjaar 2017 op dat moment.    

Ben Gilot