Auteur:

Gepubliceerd op: 15-03-2023

Vorig jaar werd er bij de call groene stroom voor het eerst een subcall georganiseerd voor het ondersteunen van energiegemeenschappen. 8 projecten kregen steun (van de 21 kandidaten), samen goed voor een kleine 125.000 euro steun en een geïnstalleerd vermogen van 410 kWp. De winnende biedingen gingen van 14,81 tot 19,81 euro/MWh.

Een deel van het beschikbaar bedrag kon niet besteed worden omdat een aantal vermijdbare fouten gemaakt werden in de aanvraag. De meest voorkomende was een incorrecte PVGIS-berekening van de verwachte opbrengst. Daarnaast werden in bepaalde dossiers ook de systeemverliezen gewijzigd of was er een misvatting over wat precies een woongebouw en energiegemeenschap is volgens de definitie van deze call. Laat je dus niet vangen bij het indienen van jouw eigen dossier.

Binnenkort start een nieuwe call: tussen 17 april en 2 mei kunnen opnieuw projecten worden ingediend voor steun. Opnieuw is er 500.000 euro voorbehouden voor energiegemeenschappen. Ondertussen zijn de mogelijkheden voor dit nieuwe concept om energie te delen een stuk ruimer geworden. Grijp dus je kans om ook jouw projectidee in de praktijk om te zetten!

Concrete inspiratie over wat mogelijk is, vinden we bij burgercoöperatie ECoOB, die vorig jaar 2 projecten goedgekeurd zag worden (projecten nog niet gerealiseerd):

·       Bij een appartementsgebouw wordt een installatie van 48 kWp in de eerste plaats gebruikt voor de gemene delen en (niet-publieke) laadpalen voor elektrische wagens. De restinjectie wordt via een energiegemeenschap gedeeld met de bewoners van de appartementen. Voor het gedeelte van de installatie die hiervoor nodig is, werd steun ingediend, zodat die stroom kon verdeeld worden onder de bewoners.

·       Een tweede installatie wordt geplaatst op het dak van een sociale instelling voor kinderen met een beperking. Het vrij grote dakoppervlakte wordt maximaal met PV volgelegd met 100 kWp, meer dan nodig om het verbruik van het gebouw te dekken. Die extra oppervlakte werd in het steunmechanisme ingediend. De ‘over’productie zal worden bestemd om mensen te helpen die kampen met energie-armoede.

Dit jaar wil ECoOB iets gelijkaardigs indienen voor het dak van een gemeentelijk gebouw.

 

Meer informatie over de call vind je hier, wat verder op de pagina is ook meer info terug te vinden over de resultaten van de call van 2022, inclusief tips om veelgemaakte fouten te voorkomen.

Maarten Tavernier