Auteur:

Gepubliceerd op: 16-09-2020

De monitoring van lokale meerjarenplannen en de opvolging van concrete actieplannen en acties vragen rapporterings- en visualisatiesystemen die de realisatiegraad en knelpunten behapbaar maken voor het college en leidinggevenden. ORBA (Opvolging Realisatie Bestuurs Akkoord) is een tool ontwikkeld door en voor lokale besturen, die zorgt dat het bestuursakkoord en het strategisch meerjarenplan geen dode letter blijven, maar gaan leven binnen het lokale bestuur. Aan de hand van indicatoren, projecten, kwesties en releases wordt de voortgang en realisatiegraad opgevolgd en bijgestuurd waar nodig.

Binnen het ORBA-project onderzocht het Kenniscentrum de voorbije jaren samen met geïnteresseerde centrumsteden of en hoe deze tool in de steden zijn nut kan bewijzen. In 2019 gingen al 10 centrumsteden en 1 zorgbedrijf samen aan de slag met ORBA. Zij delen middelen, inzet en kennis, met een reeks nuttige handleidingen, opleidingen en instructievideo’s voor alle participanten als resultaat.

ORBA wekte intussen ook de interesse van een 10-tal andere lokale besturen die, begeleid door het Kenniscentrum Vlaamse Steden, graag met ORBA aan de slag willen. Om het project haalbaar te maken zijn deze besturen nog op zoek naar een 10-tal bijkomende collega-besturen om gezamenlijk ORBA in de organisatie te introduceren.   

Interesse?

  • Klik hier voor meer info over ORBA en de instapmodaliteiten.
  • Wie graag wil deelnemen aan een toelichting over ORBA, stuurt voor 15/10 een e-mail naar Joris Voets.
  • Voor verdere vragen kan je je steeds wenden tot Linda Boudry, directeur van het kenniscentrum.

 

Linda Boudry