Auteur:

Gepubliceerd op: 14-06-2022

Vanaf 1 september 2022 zullen vergunningsaanvragen voor windturbines vanaf 1.500 kW behandeld worden door de Vlaamse Regering. Aanvragen die voor deze datum worden ingediend worden volgens de huidige regelgeving afgehandeld. 

Het bestaande onderscheid naar ligging in zeehavengebied of het aantal windturbines wordt afgeschaft.

Door deze wijziging wordt een eenvoudiger bevoegdheidsregeling beoogd met minder mogelijkheden van betwisting. Omdat voortaan de Vlaamse overheid de bevoegde overheid is, is er géén administratief beroep mogelijk, maar enkel beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dit moet, volgens de Vlaamse overheid, leiden tot een tijdswinst en levert een bijdrage aan de eenvormigheid van de beoordeling.  

Overigens kondigde het Vlaamse regeerakkoord juist het tegenovergestelde aan, nl. dat de gemeenten bevoegd zouden worden voor de behandelingen van 'grote' windmolens. Uiteindelijk is dus een andere keuze gemaakt. De Vlaamse regering overweegt tevens om de bevoegdheid om te beslissen over vergunningsaanvragen voor rioleringen en fietspaden naar de Vlaamse overheid over te hevelen. De VVSG is hier echter géén voorstander van. Weliswaar wordt zo mogelijk tijdswinst gemaakt, maar dit voordeel weegt niet op tegen het nadeel dat de lokale overheid niet zelf over dergelijke aanvragen kan beslissen. De aanleg van dergelijke infrastructuur vergt ook een goede terreinkennis, en het lokale bestuursniveau beschikt bij uitstek daarover. 

Lees hier de wijziging van het besluit.

 

Xavier Buijs