Auteur:

Gepubliceerd op: 26-04-2022

Situering van het pilootproject

Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir stelt gedurende een jaar aan 10 pilootregio’s (steden, gemeenten en politiezones, zowel stedelijk als landelijk) het criminaliteitsplatform van Graydon ter beschikking waarmee malafide ondernemingen eenvoudiger kunnen worden opgespoord.

In normale omstandigheden vergt het van de politie of het lokaal bestuur heel wat onderzoekswerk om na te gaan of een lokale handelszaak, die een bepaalde vergunning aanvraagt, betrouwbaar is.

Door middel van de tool worden er concreet op basis van open bronnen over bedrijfsinformatie (zoals de gegevensbanken van KBO, Nationale Bank, Belgisch Staatsblad en uitspraken van de handelsrechtbank) data-analyses gemaakt omtrent de economische en financiële positie van de vergunning vragende onderneming. De tool licht alle beschikbare financiële en economische openbare gegevens van bedrijven door en hierdoor komen fraudegevoelige ondernemingen sneller aan het licht.

Dit instrument ondersteunt een correcte en snelle beeldvorming die door de lokale besturen (burgemeester) dient te gebeuren vooraleer een vergunning op een gemotiveerde manier te kunnen toestaan of weigeren.

Voortbouwend op eerdere experimenten van steden zoals Antwerpen en Genk met geautomatiseerde vroegdetectie, wil de Vlaamse minister van Justitie en Handhaving het criminaliteitsplatform nu verder verfijnen, uittesten en aanpassen aan de lokale noden in zowel een grootstedelijke context als kleinere gemeentes. Bovendien zouden de testregio’s ook aandacht moeten hebben voor verplaatsingsgedrag van deze malafide ondernemingen. Dergelijke bedrijven gaan vaak naar andere gemeenten om zich daar opnieuw te proberen te vestigen maar richten zich dan op een andere economisch sector (van nachtwinkel naar carwash).

Welke lokale besturen zijn piloot?

De 10 pilootregio’s zijn:

  • Turnhout en Antwerpen
  • Kortrijk en politiezone Westkust (De Panne, Koksijde en Nieuwpoort)
  • Vilvoorde en Sint-Pieters-Leeuw
  • Aalst en Sint-Niklaas
  • Maaseik en politiezone CARMA (As, Bocholt, Bree, Genk, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Oudsbergen, Zutendaal).

Oprichting van een stuurgroep

De VVSG heeft hieraan zijn medewerking verleend en zal zetelen in de stuurgroep waarbij de werking van de tool in de pilootregio’s wordt geëvalueerd en bijgestuurd om dan eventueel te kunnen uitrollen naar alle Vlaamse steden en gemeenten.

Bjorn Cools