Auteur:

Gepubliceerd op: 25-08-2022

De VVSG nam deze zomer de nieuwe Vlaamse zorgambassadeur, Candice De Windt, mee op sleeptouw. Zij heeft als opdracht om zorgberoepen binnen Vlaanderen te promoten. Om dit goed te kunnen doen, wil ze voelen wat er leeft op de werkvloer binnen de publieke sector. De VVSG stippelde daarom voor haar een mooie route uit door Vlaanderen om haar een kijkje achter de schermen te geven. Op vrijdag 15 juli hielden we halt in Kampenhout en Sint-Katelijne-Waver.

Wonen en leven

De zorgambassadeur begon haar dag in woonzorgcentrum Molenstee in Kampenhout, waar ze samen met bewoners en personeel genoot van een ontbijt. In WZC Molenstee zetten ze sterk in op het woonleefverhaal. Tijdens de voormiddag hadden we het met hen over het belang van inspraak, een warme omgeving en persoonsgerichte benadering. Het woonzorgcentrum heeft ook een begeleider wonen en leven die langsgaat bij nieuwe bewoners en hen helpt met de verhuis van hun thuisomgeving naar het woonzorgcentrum. Zo voelen ze zich meteen welkom en is de stap naar hun nieuwe thuis minder groot.

Daarnaast lichtte directeur Marc Dierick hun manier van roosteren toe. In Kampenhout kunnen medewerkers met kinderen gebruik maken van aangepaste uurroosters zodat ze in daguren werken. Afsluiten deden we met een bezoek aan de Groep AssistentieWoningen (GAW’s).

Innoverend werken

In de namiddag bracht de Vlaamse zorgambassadeur een bezoek aan de voorzieningen van het Zorgbedrijf Rivierenland in Sint-Katelijne-Waver. Het was een zeer boeiende namiddag op hun woon-zorgsite Bosbeekhof met zowel een bezoek aan hun nieuw lokaal dienstencentrum De Plek, centrum voor dagverzorging Huis Offendonk en het woonzorgcentrum Bosbeekhof.

Bij het Zorbedrijf Rivierenland zetten ze sterk in op innoverend en flexibel werken. Ook bij hen is de zoektocht naar gemotiveerd zorgpersoneel, zoals verpleegkundigen en verzorgenden, een uitdaging.  De zorgambassadeur ging in gesprek met medewerkers over hun ervaringen met de nieuwe innoverende werkorganisatie (IAO) en met enkele teamcoachen over hun aanpak van zelfroosteren. Verder genoot de zorgambassadeur van een warme maaltijd met vrijwilligers in het lokaal dienstencentrum, nam ze deel aan activiteiten in Huis Offendonk en kreeg ze een rondleiding van een bewoonster.

Vier wensen VVSG

Met deze route door Vlaanderen gaven  we de zorgambassadeur een kijk op al het moois wat de publieke zorg te bieden heeft. Tegelijkertijd maakten we als VVSG van deze bezoeken gebruik om onze vier wensen aan de Vlaamse Zorgambassadeur te herhalen. We vragen haar onder andere om meer aandacht te hebben voor het niet-medische aspect in de zorg en houden een pleidooi om meer lokaal publiek werkgeverschap mogelijk te maken.

Hanne Neyts