Auteur:

Gepubliceerd op: 04-05-2022

Tijdens het webinar van 29 april 2022 voor lokale coördinatoren benadrukte de Vlaamse overheid het belang van een voldoende aanbod duurzame huisvesting en werd de afstemming tussen de federale housing tool en de Vlaamse huisvestingstool verder verduidelijkt. Sinds begin april is de instroom van vluchtelingen uit Oekraïne gedaald tot enkele honderden per dag (cijfers schommelen van 250 tot 600 per dag). Daardoor kan de indruk ontstaan dat het ergste achter de rug is. Op basis van de prognoses houdt Vlaanderen vast aan de doelstelling om 30.000 duurzame huisvestingsplaatsen te voorzien tegen 15 juni. De situatie in Oekraïne blijft immers onzeker. Er wordt bijgevolg rekening gehouden met een nieuwe verhoogde instroom. Bovendien zullen de komende weken en maanden ook heel wat mensen vanuit de gastgezinnen moeten doorstromen naar een meer duurzame plek. De Vlaamse huisvestingstool wordt het centrale instrument van het Vlaamse beleid. Op basis van de gegevens in de Vlaamse tool, wordt het aanbod en de spreiding van de huisvestingsplaatsen opgevolgd. Aan de hand van die spreiding kan de druk op de andere beleidsdomeinen zoals onderwijs en zorgverlening gemonitord worden. Bovendien is de Vlaamse tool ook de basis voor de financiering van de lokale besturen.

De lokale coördinatoren registreren en valideren het eigen aanbod en het aanbod van andere actoren. Enkel een gevalideerde huisvestingsplaats wordt beschikbaar voor toewijzing. De toewijzing gebeurt ofwel door Fedasil ofwel door de lokale coördinator. Fedasil wijst mensen die bij de registratie aangeven dat ze een opvangnood hebben toe aan crisis- of duurzame huisvesting. Dat gebeurt steeds met de federale housing tool. De gevalideerde duurzame huisvestingsplaatsen stromen door vanuit de Vlaamse tool naar de federale housing tool. Vanaf 2 mei wijst Fedasil bij voorrang toe aan de beschikbare duurzame huisvestingsplaatsen. Het (her-)huisvesting van mensen die hun opvangplek moeten verlaten, gebeurt door de lokale coördinator aan de hand van de Vlaamse huisvestingstool. De lokale coördinatoren beheren het aanbod van de gemeente in Vlaamse tool. De locaties met meer dan 15 plaatsen werden eind maart overgezet vanuit de federale housing tool naar de Vlaamse huisvestingstool. Het is onduidelijk of de locaties met minder dan 15 plaatsen ook overgezet kunnen worden. Het ziet er evenwel naar uit dat dit niet mogelijk zal zijn. Er zijn GDPR-issues en de reeds toegewezen plaatsen verdwijnen uit de housing tool. Die reeds toegewezen plaatsen moeten dus sowieso manueel door de lokale coördinatoren in de Vlaamse tool geregistreerd, gevalideerd en meteen toegewezen worden. Voor de nog beschikbare plaatsen in de housing tool wordt aangeraden om de plaatsen alvast stap voor stap te registreren en te valideren in de Vlaamse tool. Lees meer op Crisis & duurzame huisvesting.

 

Duurzame huisvestingsplaatsen zijn minstens 3 maanden beschikbaar, bieden voldoende levenskwaliteit (bijv. garantie op privacy, uitoefenen van gezinsleven, ...) en zijn bij voorkeur collectieve plaatsen voor de efficiënte organisatie van de verdere dienstverlening. Ook gastgezinnen kunnen duurzaam zijn en in de Vlaamse tool geregistreerd worden, ook al zijn ze niet collectief. Voorlopig hebben we de gastgezinnen immers nodig om iedereen te kunnen opvangen. Bovendien is het registreren in de Vlaamse huisvestingstool een voorwaarde voor de financiering van de lokale besturen (zie Steunmaatregelen). 

Fabienne Crauwels