Auteur:

Gepubliceerd op: 25-07-2022

De VVSG neemt deze zomer de nieuwe Vlaamse zorgambassadeur, Candice De Windt, mee op sleeptouw. Candice heeft als opdracht om zorgberoepen binnen Vlaanderen te promoten en natuurlijk is er ook in de thuiszorg een hoge nood aan medewerkers. Om dit goed te kunnen doen, wil Candice voelen wat er leeft op de werkvloer binnen de publieke sector. De VVSG stippelde daarom voor haar een mooie route uit door Vlaanderen om haar een kijkje achter de schermen te bieden. Op 29 juni, de warmste dag van de zomer tot nu toe, hield ze halt bij de thuiszorgdienst van het Zorgbedrijf Meetjesland. Na een korte toelichting van de directeur thuiszorg, Luc De Groote en de voorzitter van het Zorgbedrijf Meetjesland, Leen Ysebaert kwam Nathalie, een zorgkundige aan het woord.  

"Werken in de thuiszorg dat is eigenlijk thuiskomen, ik heb nooit het gevoel dat ik moet gaan werken. Het is een deel van mijn leven!" Dat vertelde Nathalie die al meer dan 17 jaar lang in Zorgbedrijf Meetjesland werkt. "Doorheen al die jaren bouw je zo een band op met de gebruikers, je komt niet alleen bij hen thuis binnen maar helpt bij verzorging, hun financiële zaken en boodschappen. Bij sommigen ging ik bijna tien jaar lang vier tot vijf keer per week langs. Ze maakten zo deel uit van mijn leven en toen die gebruikers wegvielen, deed dat toch wel wat met mij. En toen kwam Corona en kreeg ik de kans om in het woonzorgcentrum mee te werken! Het was een zware periode, zeker als je mensen in je armen ziet sterven, maar het was leerzaam en verrijkend voor mij. Ik werkte mee in vier van de vijf woonzorgcentra van het zorgbedrijf en besefte ik dat ik hier verder in wilde gaan. Dus was ik eigenlijk wel boos te horen dat de combinatie van thuiszorg en woonzorgcentrum door de regelgeving enkel maar kon tijdens de pandemie. Gelukkig kreeg ik via de kwalificerende trajecten de kans om bij te scholen tot zorgkundige. Die kans greep ik met beide handen. Als alleenstaande mama was het zeker niet gemakkelijk, maar ik wilde het echt. En zo werk ik ondertussen vast in het woonzorgcentrum. Ik vind het ongelooflijk fijn om de mensen ’s morgens te wassen zodat ze klaar zijn voor hun dag!" getuigt Nathalie. Ze is een echte ambassadeur voor het werk in de zorg. En dat merkte Candice zeker ook op. Het is een mooie getuigenis die aantoont dat uitwisseling tussen zorgsectoren meer mogelijk zou moeten zijn.  

Na deze ontbijtbabbel met Nathalie, schoven we aan op terras bij het Centrum voor dagopvang (CADO). Samen fruitsalade maken en ondertussen een gezellige babbel slaan met de bezoekers. De ene vertelde vlot zijn levensverhaal en beschreef hoe hij als buschauffeur de wereld had rondgereisd. De andere zat rustig te genieten van het gezelschap. Maar allemaal waren ze het eens over hoe goed het was om in de CADO terecht te kunnen. Het doorbreekt de eenzaamheid die bij veel ouderen toch zwaar doorweegt. Thuis wonen lukt nog, maar de dagbesteding in de CADO verlicht de mantelzorgers en stimuleert het contact met anderen. De sfeer zat goed in de CADO, ondanks de stijgende temperaturen.

Daarna stond een laatste tussenstop op de agenda. Saskia is één van de vertrouwde gezichten in het woonproject ‘Onder de Toren’ voor senioren in Adegem. Met veel enthousiasme voorziet ze iedereen van een warme maaltijd. Daarna neemt ze ons mee doorheen het gebouw en vertelt hoe bewoners hier zelfstandig wonen en overdag ondersteuning krijgen van verzorgenden en poetshulpen. Het is duidelijk dat Zorgbedrijf Meetjesland verder durft denken en telkens op zoek gaat naar de beste ondersteuning voor hun gebruikers, maar ook voor hun medewerkers. Daarom investeren ze heel wat tijd in co-creatieve projecten om de werking beter te maken voor de medewerkers én de gebruikers.  

Tijdens het bezoek kwamen heel wat aspecten aan bod om het gemakkelijker te maken om medewerkers binnen de thuiszorg aan te werven, te ondersteunen of om uit te wisselen met andere zorgdiensten. "Er liggen nog heel wat uitdagingen op de plank, maar ik zie vooral weer heel veel mensen die met veel goesting in de zorg werken", besloot Candice haar bezoek.

Deze bezoeken kaderen binnen een initiatief van de VVSG. Op deze manier geven we de zorgambassadeur zicht op al het moois wat de publieke zorg te bieden heeft. Tegelijkertijd maken we als VVSG van deze bezoeken gebruik om onze vier wensen aan haar te herhalen. We vragen haar onder andere om meer aandacht te hebben voor het niet-medische aspect in de zorg en houden een pleidooi om meer lokaal publiek werkgeverschap mogelijk te maken. We pleiten ook voor minder regels en het verhogen van de aantrekkelijkheid van de sector. 

 

 

Joke Vandewalle