Vuurwerkverbod

Auteur:

Gepubliceerd op: 07-11-2019

Het Vlaams Parlement keurde dit voorjaar een verbod goed op het gebruik van vuurwerk, voetzoekers, carbuurkanonnen en wensballonnen. Het verbod geldt binnen het volledige Vlaamse Gewest, maar net als in Nederland kunnen Vlaamse gemeenten een eigen regeling uitwerken. De uitzondering moet beperkt zijn in plaats en tijd. De gemeente kan zelf in de voorwaarden voor het aanvragen en afleveren van een toelating voorzien. Zo kan men in het kader van dierenwelzijn bijvoorbeeld enkel het gebruik van geluidsarm vuurwerk voorschrijven.
 

Politieverordeningen en inbreuken

De meeste politieverordeningen bevatten in het verleden al een bepaling rond het gebruik van vuurwerk (bv. evenementenzone, oudejaarsnacht). Dergelijke bepaling voldoet doorgaans aan de nieuwe regels en moet dus niet gewijzigd worden.

Inbreuken op het landelijk en gemeentelijk verbod zijn enkel mogelijk met administratieve sancties. Daartoe is het wel nodig om het verbod en eventuele uitzonderingen uitdrukkelijk te vermelden in een (tijdelijke) politieverordening. Een uitzondering is niet mogelijk voor het oplaten van wensballonnen.
 

Modellen

Tom De Schepper