Gepubliceerd op: 15-06-2022

Intercommunale VitaS is de uitbater van ouderenzorgvoorzieningen op 5 locaties in Limburg. The Learning Bridge wil de brug slaan tussen onderwijs en het werkveld voor de opleiding van leerlingen verzorging. Dit gebeurt met subsidie voor innovatieve leermiddelen “Innovet” vanuit het onderwijs. Samen met Campus FLX van het GO! en hogeschool PXL heeft men een samenwerking opgezet voor werkplekleren van verzorgenden en zorgkundigen op de werkplek. Kenmerkend is dat de opleiding gebeurt op het tempo van iedere leerling in het woonzorgcentrum Reigersvliet zelf. Men maakt hierbij gebruik van een nieuw ingericht opleidingslokaal. Met 360°-video’s leert men de theorie. Het geleerde wordt daarna onder begeleiding in de praktijk gebracht via inleefmomenten in de leefgroepen bij de oudere bewoners. Vier mentoren van het woonzorgcentrum begeleiden het project.

Zowel VitaS als het onderwijs evalueren het pilootproject positief. Ook de leerlingen zelf zijn enthousiast. Ze zijn daarenboven gemotiveerd om een bewuste keuze te maken voor een job in de ouderenzorg; eenmaal ze hun diploma op zak hebben.

De projectpartners hebben plannen om deze eerste succeservaring verder te zetten. Men wil dit uitbreiden naar de andere campussen van VitaS. Opleidingen via virtuele realiteit voor bijvoorbeeld EHBO en verzorgende technieken zijn reeds in voorbereiding. Toepassingen rond virtuele realiteit lijken alvast een nieuwe manier om kennis en vaardigheden vlot over te brengen bij jongeren. Een mooi voorbeeld hoe innovatieve leermethodes en technologische toepassingen de brug helpen maken tussen onderwijs en werkveld, en de jongeren bewuster voor een job in de zorg laten kiezen.