Auteur:

Gepubliceerd op: 10-03-2020

De Europese Commissie heeft 5 LCC tools met bijbehorende richtlijnen gepubliceerd voor het berekenen van levenscycluskosten voor computers en monitors, beeldmateriaal, automaten, binnenverlichting en buitenverlichting. De instrumenten werden in opdracht van de EC ontwikkeld door Ecoinstitut, in samenwerking met Iclei Europe, PPA en A. Geuder.
 

Wat kost je aankoop echt?

Wanneer je een product, dienst of werk koopt, betaal je altijd een prijs. De aankoopprijs is echter slechts een van de kostenelementen in het hele proces van aankopen, gebruiken en weggooien. Life-cycle costing (LCC) betekent rekening houden met alle kosten die tijdens de levensduur van het product, werk of dienst worden gemaakt. Dat zijn naast aankoopprijs en alle bijbehorende kosten (levering, installatie, verzekering, etc.) ook gebruikskosten (energie-, brandstof- en watergebruik, reserveonderdelen en onderhoud) en kosten aan het einde van de levensduur.

Door LCC toe te passen, houden aankopers rekening met de kosten van het gebruik, onderhoud en verwijdering van hulpbronnen die niet tot uiting komen in de aankoopprijs. Vaak leidt dit tot ‘win-win’ situaties waarbij een duurzamer product, werk of dienst over het algemeen ook goedkoper is.
 

Meer info

Wil je meer weten over het gebruik van deze tools, bekijk dan zeker het webinar dat op 16 december werd gegeven over de praktische toepassing van deze instrumenten.

 

Leen Van der Meeren