Auteur:

Gepubliceerd op: 09-09-2019

Vanaf 1 december 2019 moeten alle ondernemingen de (gedeeltelijk) contante betalingen door particuliere klanten verplicht afronden naar het dichtstbijzijnde veelvoud van 5 eurocent (Wet van 2 mei 2019 houdende diverse bepalingen inzake economie). 

Ook gemeenten vallen in bepaalde gevallen onder de ruime definitie van ondernemingen (Wetboek van economisch recht), met name als het gaat over cashbetalingen die ze ontvangen in het kader van economische interacties met consumenten. Een gemeente die bijvoorbeeld een zwembad, bibliotheek of cultureel centrum uitbaat, wordt voor deze activiteiten beschouwd als onderneming. Dit is echter niet het geval wanneer een gemeente kosten voor het afleveren van een identiteitskaart aanrekent. Deze activiteit maakt deel uit van de opdracht van openbare dienstverlening en is niet van economische aard.

Voor gemeenten die een cadeaucheque uitgeven, is het goed om te weten dat de verplichte afrondingsregel enkel geldt voor contante betalingen (met bankbiljetten en munten), en dus niet voor geschenkbonnen. Als een klant een handelaar betaalt met een geschenkbon moet die laatste eerst de waarde van de geschenkbon aftrekken van het niet-afgeronde totaalbedrag. Daarna past de ondernemer de afrondingsregel toe op het eventuele resterende bedrag dat de klant contant wil betalen.

Tot slot nog twee belangrijke weetjes: de afrondingsregel geldt enkel voor betalingen door particulieren, niet tussen ondernemers. Evenmin is de regel van toepassing op betalingen bij een verkoop op afstand (bv. online). 

Meer info

Bart Palmaers