© Comité BUMP, 2019

Auteur:

Gepubliceerd op: 11-08-2021

Vlaanderen telt vandaag meer parkeerplaatsen dan mensen, met maar liefst 24.000 hectare grond aan parkeerruimte. Om hier verandering in te brengen willen Autodelen.net en Mobiel 21 samen met burgers, buurten, organisaties en lokale besturen deze ruimte opnieuw claimen, onder de noemer 'Verover de ruimte'.

De campagne kadert binnen de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september en roept burgers, organisaties en lokale besturen op om één of meerdere plaatsen tijdelijk een unieke invulling te geven. Op deze manier willen de organisatoren aankaarten dat er een gebrek is aan publieke ruimte voor burgers en dat er ook oplossingen voor handen zijn.

De campagne richt zich dit jaar ook expliciet naar steden en gemeenten, met een praktische gids met tips en inspiratie voor een tijdelijke, kwalitatieve invulling van openbare ruimte in samenspraak met inwoners. De gids staat ook stil bij relevante voorbeelden uit de praktijk, zoals buurtbankjes, tuinstraten, mobiel groen, speelvelden en participatieve trajecten met inwoners. Misschien kan een tijdelijk initiatief zelfs uitgroeien tot een permanente trekpleister!

Vragen bij de gids of campagne? Wil je lokaal bestuur hulp inschakelen voor een actie of een mobiele parklet reserveren? Hou dan de website in de gaten of neem contact op via mail.

Erwin Debruyne