Auteur:

Gepubliceerd op: 21-04-2021

Zolang de vaccinatiecentra nodig zijn, zal de financiering ervan door Vlaanderen gebeuren. Dat garandeerde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers gisteren met zoveel woorden in de commissie Binnenlands Bestuur in antwoord op een vraag van Oostends burgemeester Bart Tommelein. Goed nieuws, vindt de VVSG, die de ministers Somers en Beke ook al aanschreef over de nood aan een verlengde financiering.  

De huidige financieringsbesluiten lopen af eind juli 2021, de Vlaamse Regering kan wel tot een verlenging beslissen. Daarvoor is wel eerst een evaluatie nodig van de vaccinatiecampagne die duidelijk maakt dat de vaccinatiecentra ook na 31 juli nog nodig zullen zijn. Dat wordt almaar meer waarschijnlijk. De minister engageert zich om snel werk te maken van een verlenging en 'niet tot de laatste week van juli te wachten'. De bedragen van de subsidie staan alleszins niet ter discussie.

Eerder stelde ook de VVSG de vraag naar een verlenging van de financiering aan de ministers Somers en Beke. Lokaal moeten nu al afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld de verderzetting van huurcontracten. Op dit moment worden ook al data ingepland voor een tweede spuitje met het Astra Zeneca-vaccin in juli (drie maanden tussen eerste en tweede spuit). Nog even en de vaccinatiecentra moeten data inplannen in augustus, dus voorbij de datum van de oorspronkelijke financiering. Om de continuïteit van de campagne te garanderen, hoopt de VVSG op spoedige besluitvorming.

Ondertussen is al bijna 1,5 miljoen Vlamingen gevaccineerd, waarvan 6,48% volledig.  

Nathalie Debast