Auteur:

Gepubliceerd op: 05-10-2021

Als een onroerend goed wordt verkocht, moet bepaalde informatie aan de koper worden meegedeeld. Notarissen en makelaars doen hiervoor een beroep op steden en gemeenten. Om de doorlooptijd te versnellen en het proces kwalitatiever en eenvoudiger te maken, slaat de Vlaamse overheid de handen in elkaar met de VVSG en de vastgoedsector voor de opstart van een Vlaams Vastgoedinformatieplatform.

30-tal pilootgemeenten

Met de Kick-off is op 28 september het startschot gegeven voor de pilootgemeenten. 29 steden en gemeenten werden geselecteerd op basis van hun ligging, grootte, dienstenleverancier en engagement: Aalst, Aarschot, Antwerpen, Balen, Bekkevoort, Blankenberge, Bocholt, Brugge, De Haan, De Panne, Dessel, Diest, Gent, Heusden-Zolder, Hove, Ieper, Kinrooi, Lanaken, Leuven, Mechelen, Oostende, Pepingen, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Wetteren, Wevelgem, Zaventem, Zottegem en Zwalm.

 

Zij gaan in het najaar van 2022 aan de slag met de eerste versie van het Vastgoedinformatieplatform om de professionele aanvragers de inlichtingen te bezorgen.

Op de virtuele meeting kregen ze informatie over het platform, de werking, de afhandeling van de dossiers, enz. Het financiële aspect werd ook nog eens kort toegelicht, maar er was vooral veel aandacht voor de stand van zaken van het platform: hoe ver de Vlaamse overheid staat in de bouw ervan, welke koppelingen al werden gelegd met authentieke bronnen, enz.

De lokale besturen kregen ook wat huiswerk mee naar huis en de tip om alvast bij hun dienstenleverancier hun aansluiting op het Vastgoedinformatieplatform aan te kaarten. Het verslag is samen met de powerpoint terug te vinden op de confluence-pagina van het Vastgoedinformatieplatform.

Meer informatie

Voor meer informatie, en vooral met alle vragen over het Vastgoedinformatieplatform kon je terecht op één van de info- en vragensessies die de Vlaamse overheid organiseerde. 

Kon je niet aanwezig zijn? Geef een seintje en we bekijken samen wat mogelijk is.

Neem gerust contact op met Kathleen Declercq. Vanuit de VVSG is zij aangesteld om het Vastgoedinformatieplatform op te volgen, om de lokale besturen te betrekken en te ondersteunen en om hun belangen te behartigen.

Kathleen Declercq