(c) Vlaamse Ouderenraad

Auteur:

Gepubliceerd op: 09-04-2020

Met de krant tegen isolement

Het gedwongen isolement als gevolg van de coronacrisis laat bij iedereen sporen na. Ook de VVSG maakt zich daarbij extra zorgen om ouderen die alleen thuis in quarantaine zitten of in een woonzorgcentrum wonen. Heel wat face-to-facecontact is tegenwoordig vervangen door smartphones en tablets. We facetimen en whatsappen volop, maar niet alle ouderen hebben dat in de vingers. Daarom steunt VVSG de ‘Vanuit ons kot' - krant, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, de Vlaamse Ouderenraad en de Vlaamse minister van Welzijn Wouter Beke, samen met enkele publicatiebureaus. Zij slaan de handen in elkaar om ouderen die geïsoleerd zijn, thuis of in het woonzorgcentrum, op de hoogte te houden van alle familienieuws. Dit via een papieren krant die bij hen in de bus valt.

Hoe werkt het?

Mantelzorgers, (klein)kinderen, broers en zussen,… maar ook woonzorgcentra kunnen acht weken gratis aan de slag als hoofdredacteur van hun eigen krantje. Je kan tot 16 april een gratis code aanvragen op de website van de Koning Boudewijnstichting. Hiermee kan je aanmelden op een krantenplatform naar keuze. Ieder platform neemt zelf het drukwerk en de bezorging op zich. De kosten hiervan worden de eerste maand gefinancierd door de publicatiebureaus zelf en voor de tweede maand door de Vlaamse overheid en de Koning Boudewijnstichting. Na acht weken wordt het abonnement automatisch stopgezet. Je kan maximaal één krant per week aanmaken.

"Zeker ouderen die digitaal minder mee zijn, voelen zich nu heel sterk afgesneden van familie en vrienden. En voor hen zullen de isolerende maatregelen waarschijnlijk ook nog lang na de coronapiek aanhouden. Hoe zorgen we dat mensen makkelijk verbinding blijven leggen, wanneer die eerste golf van aandacht wegebt? De ‘Blijf in uw kot’-krant sluit aan bij de apps waar jongere gezinnen vertrouwd mee zijn, en legt van daaruit mooi de brug naar de grootouders."
- Nils Vandenweghe, directeur Vlaamse Ouderenraad


Meer info

Wil je meer informatie of heb je vragen? Surf dan naar de website van de Koning Boudewijnstichting of bel het nummer 02 549 61 62.

Iris De Mol