, m

Auteur:

Gepubliceerd op: 04-05-2020

Vanaf 11 mei zullen de meeste steden en gemeenten het betalend parkeren opnieuw toepassen. Dat is immers de dag dat ook de meeste winkels opnieuw openen. Andere steden en gemeenten volgen in de weken erna. Bij de start van de coronacrisis werd op heel wat plaatsen het betalend parkeren opgeschort: men wilde de parkeerwachters en -bedrijven beschermen tegen blootstelling aan COVID19 en doordat enkel essentiële verplaatsingen waren toegestaan, was er ook weinig verkeer. Nu het economische leven zich stilaan zal hernemen, is het logisch dat ook andere maatregelen opnieuw van toepassing worden. Vanaf 11 mei 2020 heropenen de winkels. Wie de verplaatsing niet te voet, met de fiets of het openbaar vervoer kan doen, en de auto wil nemen, houdt dus best de parkeermeter in de gaten. Betalend parkeren moet er zeker in drukke winkelcentra voor zorgen dat er terug voldoende rotatie is op de parkeerplaatsen, zodat parkeerplaatsen regelmatig opnieuw vrijkomen.

Sommige gemeenten waar betalend parkeren niet mogelijk is via sms of contactloos betalen (aan automaten), voeren voor die parkeerplaatsen tijdelijk een blauwe zone in. In een blauwe zone kan de parkeertijd beperkt worden (bv. tot een half uur). Zo kan ook in shop&go-zones de rotatiefrequentie behouden blijven.

Social distancing

Steden en gemeenten zullen er ook voor moeten zorgen dat er in de publieke ruimte voldoende ruimte is voor social distancing. Een strategie die fietsen en stappen stimuleert, helpt hierbij. Zo kunnen gemeenten tijdelijke mobiliteitsmaatregelen nemen om dit te faciliteren: woonerven, zone 30, extra fietsstallingen,….

Meer info

Bekijk de actuele informatie op de coronapagina's van de VVSG (mobiliteit) en Fietsberaad, met goede praktijken.

Nathalie Debast