Auteur:

Gepubliceerd op: 08-07-2021

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft de procedure voor buitenlanders in België en Belgen in het buitenland aangepast. Volgende wijzigingen vragen daarbij om aandacht:

  1. Het Agentschap Zorg en Gezondheid versoepelt de richtlijnen voor mensen die hun eerste prik in het buitenland hebben gekregen. Door de WHO goedgekeurde vaccins worden erkend voor zover er geen sprake is van een vaccinmix. Deze erkenning moet wel vastgesteld worden door een huisarts.
     
  2. Voor buitenlandse studenten werken de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Vlaamse Hogescholen en Universiteiten Raad (VLUHR) aan een uitgewerkte procedure. In afwachting kunnen de studenten zich aanmelden bij het lokaal bestuur van hun verblijfplaats voor de aanmaak van een BIS-nummer. Het lokaal bestuur geeft dan, net zoals bij de andere BIS-nummers, de gegevens door aan het vaccinatiecentrum.
     
  3. Buitenlandse werknemers die geregistreerd zijn in de DIMONA-databank worden niet opgeladen in de Datavaccinatie Codedatabase en moeten bijgevolg ook manueel worden ingeboekt in het vaccinatiecentrum.
     
  4. De verschillende procedures en bijhorende stappen werden visueel omschreven door middel van een handig stroomdiagram.

De nota gaat niet in op de vaccinatie voor mensen die illegaal in België verblijven. Hiervoor verwijst men naar de inspiratienota vaccinatiestrategie voor kwetsbare personen.

Elke Verlinden