Auteur:

Gepubliceerd op: 30-03-2022

De klimaatdoelstellingen voor het publieke of gemeentelijke patrimonium gerealiseerd krijgen is een hele uitdaging. De Vlaamse regering wil de doelstellingen uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact nog aanscherpen: naar een primaire energiebesparing van 3%/jaar en 55% CO2-reductie tegen 2030. Bovendien is er een verstrengingspad op komst rond EPC-normen voor grote niet-residentiële gebouwen, waaronder overheidsgebouwen. Die uitdaging kan je als lokaal bestuur meestal niet alleen realiseren. Daarom kan het zinvol zijn om te kijken naar innovatieve aanbestedingsvormen die tijdswinst opleveren en zo de implementatietijd op 8 jaar haalbaar te maken.

Zowel voor nieuwbouw als renovatie zijn er manieren om de private markt in te schakelen om de om de projecten zo kostenefficiënt mogelijk uit te voeren:

  • (diepgaande) OEPC-contracten: bij deze Onderhouds- en EnergiePrestatieContracten garandeert een energiedienstenbedrijf een energiebesparing voor een bepaald gebouw of gebouwencluster en realiseert daar de nodige investeringen voor.
  • DB(F)M-E concept: het gekende Design – Build – (Finance) – Maintain wordt in dit concept aangevuld met de Energiekost van het gerealiseerde gebouw.

Op 27 april neemt minister Somers samen met een aantal organisaties het initiatief om een nieuw type van innovatieve aanbestedingen in de aandacht te brengen: ‘klimaatprestatiecontracten’. Hierbij is de klimaatdoelstelling ‘-55% CO2 tegen ten laatste 2030’ opgenomen als een minimale resultaatverbintenis voor een cluster aan gebouwen. Private bedrijven (ESCO’s, of energiedienstenbedrijven) selecteren zelf welke set aan maatregelen het meest kostenefficiënt is om het doel te bereiken/overtreffen. Bij nieuwbouw gelden evenzeer deze principes voor het onder controle houden van het resterende verbruik na oplevering. In dat kader spreekt men van DBFM-E, waar de ‘E’ voor het energieverbruik staat. 

Belangrijk is dus om er over te waken dat de energiecomponent integraal deel uitmaakt van een aanbesteding voor uw patrimonium. Een bonus-malus regeling kan de drijfveer om een zo laag mogelijk energieverbruik vol te houden, structureel verankeren in het prestatiecontract. Maar hoe begint u hier nu concreet aan? Als lokaal bestuur wordt u uitgenodigd op woensdag 27 april voor een rondetafelgesprek met collega’s van andere besturen. Naast ervaringsdeskundigen en stakeholders, worden alle vrije plaatsen voor lokale besturen gereserveerd.  

U bent van harte welkom voor het concrete programma (zie onder) bij te wonen. Graag een seintje tegen 25 april naar kris.moonen@vvsg.be met volgende informatie:

- Wil je graag de sessie rond nieuwbouw bijwonen of rond renovatie?

- Zijn er bepaalde vragen die specifiek leven rond deze thema’s die je zeker behandeld wil zien tijdens de ronde tafel?

Wanneer? 

woensdag 27 april vanaf 8u30 (rondetafels vanaf 11u)

Waar?

Brandweerkazerne De waterduivel, Plattebeekstraat 13, Mechelen. Dit is een gebouw dat recent via een DBFM-formule is gerealiseerd.

Agenda ? 

8u30: plenair gedeelte/persmoment met statements van:

  • Bart Somers, viceminister-president Vlaamse regering
  • Alexander Vandersmissen, burgemeester Stad Mechelen
  • Commandant Philippe Maudens, eerste zonecommandant hulpverleningszone Rivierenland
  • Marc Dillen, directeur-generaal Vlaamse Confederatie Bouw
  • Frederik Hindryckx, algemeen directeur Vlaams EnergieBedrijf
  • Bart Cox, operationeel directeur Van Roey Services (bedrijf dat de Waterduivel gerealiseerd heeft)

9u45: netwerk koffie

- 11u00: Rondetafels

    • Rondetafel nr.1: renovatie en prestatiecontracten: voorzien einde rond 12u30
      • Welkomstwoord door VEB en BELESCO, toelichting concrete praktijk cases, ruimte voor vragen van aanwezigen lokale besturen uit te diepen en concrete handvaten aan te reiken voor aanbestedingen voor te bereiden.
    • Rondetafel nr. 2: nieuwbouw via DBFME-contracten: voorzien einde rond 14u
      • Welkomstwoord door Van Roey Services, toelichting concrete case lokaal bestuur, ruimte voor vragen van aanwezigen lokale besturen uit te diepen en concrete handvaten aan te reiken voor aanbestedingen voor te bereiden.

    Broodjeslunch wordt voor beide sessie voorzien.

 

Kris Moonen