Auteur:

Gepubliceerd op: 21-10-2021

De doelstellingen van gemeenten voor goed beheer van de mobiliteit en de publieke ruimte hebben veel raakvlakken met die van Fluvius om zijn taken op het vlak van nutsvoorziening zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Maar soms zijn er ook wrijvingen. Gebaseerd op een gezamenlijke kijk reiken de VVSG en Fluvius nu een afwegingskader aan om in rechtstreekse lokale dialoog zo vlot mogelijk samen te werken.

Fluvius krijgt almaar meer te maken met gemeentelijke reglementen in verband met toegangsbeperkingen voor hun vrachtwagens en in verband met parkeren van die voertuigen. Dat is soms lastig werken. Gemeenten leggen van hun kant dag in dag uit de puzzel van ruime en diverse vragen in verband met de inrichting en het gebruik van hun openbaar domein in het algemeen, en hun wegen in het bijzonder. Ze ontwikkelen daartoe eigen instrumenten en reglementen op maat van de lokale situatie.

Het nieuwe afwegingskader is een levend document dat ervaringen en inzichten van beide kanten bundelt en belicht, en op basis daarvan mogelijke oplossingsrichtingen aanreikt. De aandacht gaat in eerste instantie naar volgende punten: parkeren van vrachtwagens, ook in de relatieve nabijheid van centra en woonbuurten, opname van routes voor zwaar vervoer in lokale en regionale mobiliteitsplannen, onderzoek van parkeermogelijkheden ‘lichte vracht', bewonerskaarten voor dienstvoertuigen en de verdere ontwikkeling van een Vlaanderen-breed toegangs- en parkeerrechtenregister.

Naar het volledige afwegingskader (voor VVSG-leden).

Meer info? Contacteer erwin.debruyne@vvsg.be en patrick.dellaert@vvsg.be

Erwin Debruyne