Auteur:

Gepubliceerd op: 11-01-2023

De Vlaamse Regering kent verschillende subsidies toe aan lokale besturen overeenkomstig de afspraken in het VIA6-akkoord. Dit akkoord bevat een pakket maatregelen om de koopkracht van het zorgpersoneel te versterken (o.a. een verhoogde eindejaarstoelage, de invoering van de IFIC-barema’s) en om het werken in de zorg meer werkbaar te maken. Voor de niet-VIA-diensten werd een compensatie voorzien. Drie van deze subsidies worden voor het jaar 2022 door het Agentschap Binnenlands Bestuur uitbetaald:

  1. Een compensatietoelage om de oversijpelingseffecten van de verhoogde eindejaarstoelage uit het VIA6-akkoord naar het niet-VIA-personeel op te vangen.
  2. Een toelage koopkracht voor de verhoging van de eindejaarstoelage voor de socio-culturele diensten. Let op: dit bedrag werd tot vorig jaar door GSD-V uitbetaald samen met de eindejaarstoelage voor de zorgsector. Vanaf nu zal uw bestuur dus twee aparte bedragen ontvangen: een subsidie van ABB voor de socio-culturele diensten en een subsidie van GSD-V voor uw zorgdiensten.
  3. Een toelage kwaliteit voor de socio-culturele diensten, ter verbetering van de werkkwaliteit in de sector.

Een volledige uitleg, inclusief het besluit van de Vlaamse regering, kan je vinden op de website van het ABB. Je kan de voor jouw bestuur relevante bedragen terugvinden in de verschillende bijlagen op deze pagina.

Meer info: Koen.Geeraerts@gsd-v.be

Piet Van Schuylenbergh