Auteur:

Gepubliceerd op: 11-04-2022

Verschillende lokale besturen en onderwijsinstellingen organiseerden vorige zomer met succes zomerscholen. Deze zomerscholen slaagden er relatief goed in om kwetsbare leerlingen die het meest gebaat zijn met een kwalitatief sterk zomerschoolaanbod te bereiken. Bovendien was de tevredenheid bij de betrokkenen gemiddeld genomen hoog en schatten velen onder hen de effectiviteit van het zomerschoolaanbod hoog in.

Ook dit jaar stelt de Vlaamse overheid een budget ter beschikking aan lokale besturen en onderwijsinstellingen voor de organisatie van zomerscholen. 

Zomerscholen

In een zomerschool krijgen leerplichtige leerlingen en kleuters tijdens de zomervakantie gedurende 10 volle (of 20 halve) dagen een leertraject op maat, gekoppeld aan sport, spel of een ander vrijetijdsaanbod. In het buitengewoon onderwijs kan ook een beperkte periode van 5 volle (of 10 halve) dagen.

Deelname aan de zomerscholen is voor de kinderen gratis.

Scholen en lokale besturen kunnen een zomerschoolaanbod organiseren voor: 

  • Gewoon en buitengewoon basisonderwijs (dus ook voor kleuters)
  • Gewoon secundair onderwijs inclusief OKAN, deeltijds onderwijs en leren en werken
  • Buitengewoon secundair onderwijs: OV3 en OV4 

Financiering

Voor lokale besturen die een regierol (willen) opnemen in de organisatie van zomerscholen op hun grondgebied is een financiering voorzien van 20 euro per leerling voor de volledige duur van de zomerschool. Dit bedrag is aanvullend op het bedrag per leerling per dag van 45 euro voor de organisatie van een onderwijsaanbod en het vrijetijdsaanbod (sport, cultuur,…).

Regierol lokale besturen

Als lokaal bestuur een regierol opnemen wil zeggen dat je voor alle of verschillende zomerscholen op het grondgebied de regie opneemt of dat je bij het zelf organiseren van een zomerschool regietaken vervult. Om voor de middelen voor regierol in aanmerking te komen, moeten – naast het lokaal bestuur – minstens twee onderwijsinstellingen  betrokken zijn bij de zomerscholen op het grondgebied.

In dat geval wordt er slechts 1 aanvraag ingediend door het lokaal bestuur. Dit betekent dat de scholen waarover het lokaal bestuur een regierol uitoefent, geen eigen (aparte) aanvraag indienen.  

De regierol van een lokaal bestuur bestaat minimaal uit de volgende taken:

  • Ondersteuning bieden aan de onderwijsinstellingen in kwestie bij de lokale organisatie van zomerscholen. 
  • Afstemming verzekeren tussen het lokale aanbod van de zomerscholen en eventueel zelf een complementair aanbod organiseren. 
  • Een gezamenlijke subsidieaanvraag indienen voor de zomerscholen die lokaal georganiseerd worden, en instaan voor de administratieve afhandeling ervan 
  • Instaan voor de toeleiding van leerlingen naar het aanbod van de zomerscholen
  • Leerlingen, hun ouders en eventueel andere betrokken actoren informeren over het lokale aanbod van zomerscholen
  • Instaan voor de communicatie over het lokale aanbod van zomerscholen.

Lokale besturen kunnen voor het opnemen van deze regierol een samenwerking met andere lokale besturen aangaan. 

Indien de lokale besturen geen scholen bereid vinden om mee te werken, kunnen zij nog steeds zelf een zomerschool organiseren. In dit geval ontvangen zij echter geen middelen voor de regierol.  

Digitaal aanvragen ten laatste op 30 mei 
Onderwijsinstellingen en lokale besturen dienen een voorstel tot zomerschool in aan de hand van het digitaal aanvraagformulier. Als ze een samenwerkingsverband aangaan met een organisatie, dan vermelden ze dat in de aanvraag.

https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/online-aanvraagformulier-voor-zomerscholen-2022

Zomerschool voor kinderen uit Oekraïne

In het kader van het onderwijs voor kinderen die zijn gevlucht uit Oekraïne, besliste de Vlaamse Regering om ook een zomeraanbod te voorzien. Dat zomeraanbod is niet vervat in deze oproep. De Vlaamse Overheid zal tijdig communiceren over het zomeraanbod voor Oekraïense vluchtelingen. 

Meer info: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/oekrainecrisis/zomeraanbod-2022-voor-kinderen-met-een-tijdelijk-europees-beschermingsstatuut

Voorontwerp van decreet organisatie zomerscholen: reactie VVSG

Op 11 februari 2021 gaf de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de organisatie van zomerscholen. Het decreet zorgt voor de structurele verankering van de zomerscholen. Iets wat VVSG toejuicht. De VVSG ziet in dit voorontwerp van decreet een belangrijke rol weggelegd voor de lokale besturen en formuleerde dan ook een reactie op de tekst van het voorontwerp. Lees deze reactie hier.

Ann Lobijn