Auteur:

Gepubliceerd op: 05-05-2023

Ook in de zomer van 2023 kan een lokaal bestuur of een basis- of secundaire school een zomerschool organiseren en daarvoor subsidie krijgen van de Vlaamse overheid.

Zomerscholen

In een zomerschool krijgen leerplichtige leerlingen en kleuters tijdens de zomervakantie gedurende 10 volle (of 20 halve) dagen een leertraject op maat, gekoppeld aan sport, spel of een ander vrijetijdsaanbod. In het buitengewoon onderwijs kan ook een beperkte periode van 5 volle (of 10 halve) dagen. Deelname aan de zomerscholen is voor de leerlingen gratis. Ook kleuters, leerplichtige kinderen en jongeren die in het kader van de Oekraïnecrisis tijdelijk in België verblijven kunnen deelnemen aan de zomerscholen.

Rol lokale besturen

Lokale besturen kunnen zelf zomerscholen organiseren (en daarvoor al dan niet onderling samenwerken of samenwerken met scholen). Maar lokale besturen kunnen ook een regierol opnemen. Om als lokaal bestuur voor de middelen voor regierol in aanmerking te komen, moeten – naast het lokaal bestuur – minstens 2 onderwijsinstellingen betrokken zijn bij de zomerscholen op het grondgebied.

Subsidie

Per leerling per dag per zomerschool wordt een subsidie voorzien van 45 euro voor de organisatie van een onderwijsaanbod en het vrijetijdsaanbod (sport, cultuur,…).

In het geval een lokaal bestuur een regierol opneemt voor zomerscholen is er een extra financiering voorzien. Lokale besturen ontvangen voor de regierol 20 euro per leerling voor de volledige duur van de zomerschool.

Indienen aanvraag

Nog tot 16 juni 2023 kunnen lokale besturen aanvragen indienen voor de organisatie van een zomerschool.

Meer lezen
 

Ann Lobijn