Auteur:

Gepubliceerd op: 13-05-2024

Een groot kleurrijk standbeeld van een in elkaar gedoken meisje staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. De kunstenares Saskia Stolz wil met dit kunstwerk de taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen. 

Stolz ging in gesprek met een tiental jongeren over hun depressies en hoe ze daar nu mee omgaan. “Veel van deze jongeren gaven aan dat ze het moeilijk vonden om met hun omgeving - met name vrienden, klasgenoten en/of leerkrachten - te praten over hun depressieve gevoelens. Terwijl erover praten juist zo belangrijk is. Vaak heeft de omgeving helemaal niet in de gaten dat het mentaal niet goed gaat met iemand. De taboe op het thema veroorzaakt eenzaamheid en onbegrip. Pesten en uitsluiting was ook een terugkerend thema”. 

Het beeld zal de komende maanden rondreizen door een aantal steden in België waaronder Oostende, Brugge, Kortrijk, Antwerpen, Leuven en Hasselt.

In elke stad wordt het beeld een aantal weken tentoongesteld. Het beeld is van verre zichtbaar door zijn grote afmeting van zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang.

In de steden waar het beeld heeft gestaan valt het op dat veel passanten even stil blijven staan bij het beeld, de tongen loskomen rond dit thema en mensen speciaal afreizen naar het beeld om een connectie met een overledene/lotgenoten te voelen.

Interesse om dit project ook naar je stad/gemeente te halen, contacteer de projectmanager Hans Brandt via hanspaulbrandt@gmail.com, meer info te vinden op www.stillestrijd.be

 

Nathalie Debast