Auteur:

Gepubliceerd op: 19-11-2020

Door de huidige coronacrisis groeide eenzaamheid bij ouderen uit tot een uiterst actueel onderwerp. Niet enkel in de woonzorgcentra, maar ook thuis bestaat de kans dat de eenzaamheid toeneemt. Daarom doen gemeentebesturen er alles aan om ouderen een warme leefomgeving te bieden, met de nodige aandacht voor sociaal contact. Dat is niet altijd even eenvoudig: in het woonzorgcentrum krijgt 1 op de 4 bewoners bijvoorbeeld nooit bezoek. Om deze problematiek aan te pakken werd op 18 november het buddyproject Fred & Frieda gelanceerd, een online platform waar vrijwilligers gekoppeld worden aan oudere mensen zonder bezoek.

De website fredenfrieda.be gaat op zoek naar 20.000 buddies die zich engageren om een oudere in de buurt nu en dan een kaartje te sturen, eens te bellen of daadwerkelijk op bezoek te gaan indien dit veilig kan. Op het platform kunnen geïnteresseerden zich vlot registreren door hun woonplaats, interesses en beschikbaarheid te delen, waarna de directies van woonzorgcentra, zorgorganisaties en gemeentebesturen in samenspraak met de ouderen zoeken naar een match. Zorg- of welzijnsorganisaties die willen deelnemen - denk aan een dienst gezinszorg, lokaal dienstencentrum of gehandicaptenzorgvereniging - kunnen online een ‘vacature’ plaatsen om een buddy te vinden voor iemand die graag meer sociaal contact zou hebben.

Hoe deelnemen?

Ondertussen hebben al 832 buddies zich geregistreerd op het nieuwe, online platform. Daarbij kiezen 280 buddies voor de virtuele aanpak (contact per post en telefoon), 349 voor live bezoeken en 203 voor een combinatie van beiden. Woonzorgcentra en andere zorg- of welzijnsorganisaties die beroep willen doen op deze gloednieuwe buddyservice kunnen zich hiervoor eveneens aanmelden op de website van Fred & Frieda.

Daarnaast ontstonden bij de eerste lockdown al tal van andere, lokale initiatieven door de OCMW’s en lokale dienstencentra, waarbij vrijwilligers telefoontjes met oudere mensen of hun boodschappen. Het komt er dan ook op aan om de diverse initiatieven goed op elkaar af te stemmen.

Nathalie Debast