Gepubliceerd op: 20-04-2023

De lokale besturen moeten de regie krijgen over de uitbouw van een preventief gezondheidsbeleid. Hiervoor zijn meer Vlaamse middelen nodig die ze volgens hun eigen prioriteiten kunnen inzetten. Bovendien is het belangrijk dat bovenlokale actoren zich enten op het lokaal aanwezige preventieaanbod georganiseerd door het lokaal bestuur en niet omgekeerd. Maar dit kan enkel werken binnen een sterk vereenvoudigd en dus minder versnipperd preventief gezondheidslandschap.

Er is in Vlaanderen rolverduidelijking nodig tussen het Vlaams Instituut Gezond leven, de expertisecentra die rond preventie werken en Vivel. De lokale besturen vragen om van bij het begin betrokken te worden bij gesprekken die voorafgaan aan hervormingen van het Vlaamse preventief gezondheidsbeleid en wensen erkend te worden als een belangrijke gesprekspartner terzake.

Verder ziet de VVSG de Logo’s als organisaties die ondersteunend en outreachend werken naar de lokale besturen, waarbij:

  • Maatwerk mogelijk is op basis van wat lokale besturen nodig hebben, op basis van demografie en op basis van specifieke problemen
  • Ruimte is om te experimenteren op maat van de lokale werking zonder hierdoor afbreuk te doen aan de huidige Vlaamse middelen
  • Een beroep kan gedaan worden op de specifieke expertise van de Logo’s wanneer dat nodig is 

Lees de nota met het volledige standpunt.

Veerle Cortenbeeck - stafmedewerker