Smart Belgium Awards

Auteur:

Gepubliceerd op: 29-04-2019

Op woensdag 24 april was de uitreiking van de jaarlijkse Belfius Smart Belgium Awards. Meer dan 150 deelnemers dongen mee naar een prijs. Ook enkele mooie projecten van Vlaamse lokale besturen vielen in de prijzen. Zo ging de stad Gent naar huis met de smart city-award voor hun project Traffic Management as a Service (TMaaS). Het TMaaS-systeem verzamelt op één platform actuele mobiliteitsinformatie:  realtime informatie over onder meer auto-, trein-, tram- en busverkeer, om zo verplaatsingen in en rond de stad vlotter te doen verlopen.

Ook de gemeente Olen ontvangt een smart city-award voor hun proefproject "Slimme sensoren in de zorg".  Het lokaal bestuur test al een jaar sensoren uit in het woonzorgcentrum. Met de sensoren worden de bewegingen van de inwoner gemonitord om zo aan valpreventie te kunnen doen of snel te kunnen ingrijpen bij problemen. Het syteem werd ontwikkeld door de leerlingen van  het Gemeentelijk Instituut voor Technisch en Handelsonderwijs (Githo).

De publieksprijs ging dan weer naar VRkeer: een samenwerking tussen verschillende scholen, onderzoekers en het stadsbestuur van Sint-Niklaas. Door gebruik te maken van virtual reality krijgen de leerlingen verkeersles die hen virtueel in verkeerssituaties brengt waarop ze moeten reageren.

In totaal werden er zeven prijzen uitgereikt. Benieuwd naar de verhalen van de winnaars? Op de website van Belfius vind je meer info over de winnende projecten

Nathalie Dumarey