Auteur:

Gepubliceerd op: 18-04-2023

De initiatiefnemers van de opmaak van hemelwater -en droogteplannen (gemeenten en rioolbeheerders in opdracht van gemeenten) zie een grote meerwaarde in actieve participatie van de waterloopbeheerders bij de opmaak van de hemelwater – en droogteplannen. Zo kan samen het integraal beeld uitgewerkt worden met ook inzichten van de waterloopbeheerders over het volledige afwateringsgebied. Samen kan ook actief de bewustwording van het belang van vasthouden van water uitgedragen worden. Daarnaast vragen de initiatiefnemers dat ook acties op onbevaarbare waterlopen/waterwegen of in de valleien kunnen meegenomen worden vanuit een zoektocht naar de meest optimale oplossingen. 

De waterloopbeheerders signaleren dat er zeker inzet zal zijn om actief deel te nemen. Sommigen willen hier structureel en intensief aan participeren. Andere waterloopbeheerders zeggen keuzes te zullen moeten maken in de wijze van participatie omwille van de beschikbare capaciteit. Sommige waterloopbeheerders geven ook het signaal dat ze voor sommige hemelwater – en droogteplannen geen vraag tot samenwerking kregen of dat die vraag bij hen niet is toegekomen. 

Waterloopbeheerders en initiatiefnemers (gemeenten en rioolbeheerders) overlegden om dit uit te klaren en kwamen tot deze concrete afspraken.  

De blauwdruk voor de opmaak van hemelwater – en droogteplannen vind je op de website van de CIW
 

Christophe Claeys