Auteur:

Gepubliceerd op: 04-10-2022

De stad Roeselare wil met de adviescheque voor de renovatie van een eerste koopwoning burgers bijstaan met bouwtechnisch advies.

Met die cheque betaalt de stad maximaal 1 uur plaatsbezoek en een ingevuld renovatierapport aan een (kandidaat-)koper van een eerste woning. Op die manier krijgen de burgers zicht op de noodzakelijke renovatiewerken, de gewenste volgorde van uitvoering en een idee van de daaraan gekoppelde richtprijs om tot een energiezuinige woning te komen. De kostprijs van deze cheque is 300 euro.

Dit nieuwe instrument werd begin dit jaar in het leven geroepen. De aanleiding was de invoering door Vlaanderen van de renteloze renovatielening voor wie een woning koopt, verwerft of erft en deze binnen de 5 jaar grondig renoveert van een E of F naar een A, B of C-label. Maar het is natuurlijk ook een goed instrument om te gebruiken in functie van de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen die vanaf volgend jaar ingaat.

'Het sjabloon van het renovatierapport kwam tot stand in samenwerking met het NAV (Netwerk Architecten Vlaanderen). Architecten uit de regio die kunnen aantonen een zekere knowhow te bezitten mbt energiezuinig renoveren kunnen zich aanmelden bij de stad om op de lijst van deelnemende architecten te komen. Het interessante aan een samenwerking met (lokale) architecten is dat er voor dit aanbod geen beroep moet gedaan worden op de renovatiecoaches die bvb. via energiehuizen aan de slag zijn. Daar zijn zeker momenteel immers lange wachttijden. Het vormt dus een goede aanvulling.

Momenteel zijn 6 dossiers uitbetaald, laat Emmilie Callewaert, deskundige wonen van de stad Roeselare weten. De communicatiecampagne loopt nog volop, een nieuw reglement heeft altijd wat tijd nodig om te groeien.

Meer info in de praktijkendatabank van VVSG Netwerk Klimaat.

Maarten Tavernier