Auteur:

Gepubliceerd op: 04-10-2021

De resultaten van de indicatorenbevraging, een vierjaarlijkse grootschalige peiling van het Vlaams Instituut Gezond Leven bij steden en gemeenten, zijn beschikbaar. Daaruit blijkt dat de Vlaamse steden en gemeenten steeds meer op gezondheid inzetten, maar ook dat er op bepaalde gebieden nog ruimte voor verbetering is. We lichten enkele interessante bevindingen uit:

  • 80% van de Vlaamse steden en gemeenten neemt maatregelen om het mentaal welbevinden van haar inwoners te verbeteren. In 2016 was dit nog maar 17%.
  • Bijna 3 op de 4 Vlaamse steden en gemeenten (73%) geeft aan met Bewegen Op Verwijzing te werken, waarbij een arts of hulpverlener een patiënt in contact brengt met een professionele coach voor persoonlijk beweegadvies.
  • Op het vlak van de aanwezigheid van faciliteiten die beweging stimuleren zoals een speelplein, park of looppiste, is er geen significant verschil tegenover de bevragingen uit 2013 en 2016. 
  • In bijna 60% van de Vlaamse steden en gemeenten zijn er geen regels rond roken op speelterreinen, of kan er op de terreinen buiten overal gerookt worden. Ook voor 60% van de gemeentelijke sportterreinen is dit het geval. Een kleine 14% van de sportterreinen beschikt over afgebakende rookzones.
  • 82% van de steden en gemeenten neemt preventieve gezondheid op in hun meerjarenplan van 2020-2025. Een sterke stijging tegenover vorige bevragingen. Een belangrijke kanttekening hierbij is wel dat het budget vaak beperkt blijft. Zo heeft 28% van de bevraagde besturen een jaarlijks werkingsbudget (exclusief personeelskosten) van meer dan 5.000 euro voor preventieve gezondheid.

Het persbericht en de link naar het volledige rapport kan je hier vinden.

Veerle Cortebeeck