mensenrechten woonzorgcentra Amnesty International

Auteur:

Gepubliceerd op: 19-11-2020

De commotie rond het rapport van Amnesty International rond woonzorgcentra is ook VVSG niet onopgemerkt voorbijgegaan. Ook wij hadden reeds aangekaart dat ziekenhuizen en woonzorgcentra tijdens de eerste golf moesten strijden met ongelijke wapens. Toch valt het ons zwaar te zien dat in de publieke opinie opnieuw vooral het ‘doembeeld’ van het WZC gevoed wordt. Hoe erg deze verhalen ook zijn; dit is niet waar de ouderzorg voor staat of wilt staan. Jos Aben, directeur van ZOG Genk, bezorgde de beleidsmakers volgend opiniestuk, dat we graag met jullie delen.

VVSG voert met de overheden en andere koepels constant overleg in verschillende Taskforces om deze en andere pijnpunten te signaleren en te verbeteren. Hiernaast pleiten we voor een constructief plan van aanpak dat concreet maakt hoe we verder kunnen. Laat ons niet alleen stilstaan bij wat fout gelopen is, maar erkentelijk zijn voor wat er vandaag al goed loopt, en daarop voortbouwen. Laat ons dan dat rapport evenveel aandacht geven als een rapport met pijnpunten. Want dat is wat deze sector, vol met mensen die zich onnoemelijk hard inzetten, verdient.

Op dit moment lopen er sectorale onderhandelingen. Samen met velen in de ouderenzorg rekenen we erop dat Vlaanderen deze maal daadwerkelijk initiatief neemt in de zorg voor de ouderen. Zo fier als Vlaanderen is dat deze sector naar Vlaanderen is overgekomen, zo daadkrachtig moet het antwoord zijn om deze sector nu ook de ruggensteun te geven die ze nodig heeft.

Iris De Mol