Auteur:

Gepubliceerd op: 01-02-2021

Om de creativiteit in het gemeentelijke winkelbeleid te stimuleren organiseerde de VVSG, in samenwerking met minister van Economie Crevits en VLAIO, tien regionale overlegtafels ‘Innovatie in kernversterking’.

Deze regionale overlegtafels economie (ROT Economie) vonden plaats tussen november 2020 en januari 2021. Creatieve ondernemers Marc Fauconnier en Stef Selfslagh openden deze sessie met een key note presentatie ‘Re-Think Winkelstraat’, waarin ze 12 concrete adviezen en suggesties voorstellen, aangevuld met enkele quick wins:

 1. Vergeet het begrip winkelstraat
 2. Vertrek van het lokale DNA van een buurt
 3. Gebruik data, data en nog eens data
 4. Van levende buurten naar sterke merken
 5. Zorg voor een slimme mix van ketens en kleintjes
 6. Maak de huurprijzen aantrekkelijker
 7. Gebruik lege panden als broedplaats
 8. Lokale ondernemers, verenig u
 9. Breng meer leven in de buurt
 10. Maak van het mobiliteitsprobleem een belevingsopportuniteit
 11. Denk klein
 12. Bekijk de retail ook als sociale economie

Nadien gingen de deelnemers in dialoog met het strategisch-creatieve duo én met elkaar, dit alles gemodereerd door de VVSG. In totaal namen niet minder dan 230 ambtenaren en schepenen economie van Vlaamse steden en gemeenten deel. Heb je de sessies gemist? Je kan hier de presentatie nalezen of de opname van de key note herbekijken. 

Parallel organiseerden we in december 2020 ook vijf regionale overlegtafels economie over de evaluatie van het decreet integraal handelsvestigingsbeleid.  Hieraan namen nog eens 170 gemeentelijke ambtenaren en schepenen deel. De output van deze sessies wordt nu meegenomen in de evaluatie door de Vlaamse overheid over het decreet.  

De VVSG vertolkte het standpunt van de Vlaamse steden en gemeenten tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement op 10 december 2020 (van 1:14:30 tot 1:36:40), samen met vertegenwoordigers van Unizo en Comeos. Zie ook ons eerdere nieuwsbericht hierover.

 

Bart Palmaers