Auteur:

Gepubliceerd op: 31-03-2022

Het onlineplatform ‘provincie in cijfers’ lanceerde deze week kant-en-klare rapporten die de klimaatuitdagingen per gemeente heel duidelijk maken. In deze rapporten brengt men diverse data samen om ze de wijziging tegen 2050 en 2100 duidelijk te maken. Door deze duidelijke weergave kunnen gemeenten doelgerichter adaptatiemethoden toepassen en zo de burger helpen. Ook hier staan de rapporten van Provincie in cijfers expliciet bij stil, ze geven namelijk ook weer hoe je je als gemeente kan wapenen tegen de gevolgen. De rapporten geven gemeenten een inzicht in de droogteproblematiek, de hittebestendigheid & het overstromingsgevaar.

De postcode bepalend voor de impact van klimaatverandering

Uit de rapporten blijkt namelijk dat de klimaatverandering een grote impact zal hebben op ons dagelijks leven. De impact verschilt echter van gemeente tot gemeente en er is dus geen éénduidige oplossing. Zo zal men in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant meer moet inzetten op het hittebestendig maken van de gebouwen. Het rapport toont immers aan dat de hittegolven daar frequenter en intenser zullen voorvallen en we weten dat extreme of langdurige hitte de dood tot gevolg kan hebben.

De gemeenten aan de kust zullen hier minder last van hebben dankzij de zeewind, maar zij zullen meer rekening moeten houden met toenemend wateroverlast.. Zij zullen dus minder moeten inzetten op adaptatietechnieken die helpen bij hittegolven, maar meer bij methodieken die water kunnen tegenhouden. De overstromingen in Pepinster van afgelopen zomer hebben ons getoond dat de schade hierdoor enorm kan zijn, een situatie die we uiteraard willen vermijden.

Oplossingen op jouw maat

Zoals aangegeven geven de rapporten ook weer waar lokale besturen het best op moeten inzetten om de gevolgen te minimaliseren. Zo is het noodzakelijk om in te zetten op vergroening en ontharding, maar sommige provincies zullen hier meer op moeten inzetten dat anderen. Eén van de elementen die besproken wordt is de toegankelijkheid tot buurtgroen. Provincie in Cijfers geeft aan dat dit in de provincies Oost- en West-Vlaanderen minder toegankelijk is. Al wil dit niet zeggen dat de gemeenten in Limburg hier geen stappen meer in hoeven te zetten.

Wil je meer weten over de impact van klimaatverandering in jouw gemeente en hoe je de doelgericht hier stappen in kan zetten? Neem dan zeker een kijkje op de website van Provincie in cijfers.

 

Elke de Taeye