Auteur:

Gepubliceerd op: 02-05-2023

Ook de gemeente Ranst ondertekende het LEKP 2.0 en beoogt daarmee tegen 2030 55% minder CO₂ uit te stoten. De industrie als de huishoudens zijn elk verantwoordelijk voor 26% van de broeikasgasuitstoot op het grondgebied van Ranst, de tertiaire sector neemt 13% voor haar rekening. Daarom startte de gemeente een onderzoek naar het potentieel van aquathermie (het gebruiken van warmte uit het kanaalwater) en van een warmtenet in het dorpscentrum van Oelegem en/of de bedrijvenzone Ter Straten aan het kanaal. Deze vormen van duurzame energie kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren aan betaalbare energie voor iedereen.
 

EUCF project

De gemeente Ranst diende een project (Renewable heating in the canal zone of Oelegem: citizen owned district heating network based on aquathermal and waste energy) in voor de European City Facility (EUCF) oproep en werd vervolgens geselecteerd uit 166 Europese kandidaturen. Op deze manier werd € 60.000 binnengehaald om de mogelijkheid te onderzoeken tot het gebruiken van warmte uit het Albertkanaal (aquathermie) en/of restwarmte (uit industriegebied Ter Straten) voor het ontwikkelen van een warmtenet op basis van hernieuwbare energie.

Op dinsdag 25 april werden de eerste resultaten van de haalbaarheidsstudie voorgesteld. Daaruit bleek dat er inderdaad potentieel aanwezig is voor een warmtenet op bedrijventerrein Ter Straten dat gevoed zou kunnen worden met restwarmte afkomstig van het bedrijf Oleon. Onder de potentiële warmte-afnemers van het warmtenet bevinden zich o.a. Pauwels Sauzen, Pomuni, Witzenmann, Vecom, Total Concept en AFT International. Op die manier zou de CO2-uitstoot op het industrieterrein jaarlijks met wel 1500 ton kunnen dalen.

 

Burgerenergiecoöperatie ZuidtrAnt-W

Burgerenergiecoöperatie ZuidtrAnt-W zal een trekkende rol opnemen om het warmtenet te realiseren. Met Warmte Verzilverd in Mortsel hebben ze reeds ervaring met de aanleg van een warmtenet. De energiecoöperatie zorgt ervoor dat alle Ranstenaren, werknemers van de betrokken bedrijven, maar ook andere geïnteresseerden mee kunnen investeren in het warmtenet, en op die manier ook een graantje kunnen meepikken van het rendement..
 

Wat met aquathermie uit het kanaal?

“Wat het onttrekken van warmte uit het oppervlaktewater van het Albertkanaal betreft: hiervoor blijkt Oelegem als dorp net iets te klein om dat met de huidige energieprijzen rendabel te maken”, vertelde klimaatschepen Luc Redig aan Het Nieuwsblad. “Maar aquathermie uit het Albertkanaal is zeker interessant voor grotere gemeenten die vlak tegen het Albertkanaal liggen. Eenmaal alle fossiele brandstoffen worden verboden, wordt dit zeker een potentiële bron van energie. Eigenlijk komt het erop neer dat er overal energie is rondom ons, maar dat we het niet altijd zien”, voegde Redig eraan toe.

Het onderzoek naar het warmtenet op basis van de restwarmte van Oleon wordt dus wel verdergezet. De exploitatie ervan zal ten vroegste over twee jaar kunnen starten.

Gawein Van Daele