Auteur:

Gepubliceerd op: 19-04-2021

De Vlaamse Regering keurde net voor de Paasvakantie de projectoproep goed voor het toegankelijk maken van haltes langs gemeentewegen. Dit past in de opstart van het Masterplan ‘Toegankelijke Haltes’ waarbinnen men de bus- en tramhaltes van het kernnet en het aanvullend net versneld toegankelijk wil maken, voor iedereen. Dat Masterplan voorziet de volgende ondersteuning vanuit de Vlaamse Overheid.

1. Een subsidie van 5.000 euro per halte die toegankelijk aangelegd wordt

De  oproep is gericht aan gemeentebesturen in Vlaanderen die in 2021 één of meerdere bushaltes van het kernnet of aanvullend net toegankelijk zullen maken. Het gaat hierbij over haltes langs gemeentewegen die de gemeenten zelf in beheer hebben. De forfaitaire subsidie maakt de plaatsing van aanrijdbare boordstenen en tactiele geleiding mogelijk. Na de herinrichting is de halte autonoom toegankelijk voor personen met een motorische en een visuele beperking.

Het indienen van een subsidieaanvraag gebeurt na de aanleg of herinrichting van de halte(s), aan de hand van het aanvraagformulier. Voor iedere halte waarvoor de gemeente een subsidie aanvraagt, wordt een haltefiche opgesteld waaraan de nodige bewijsstukken worden toegevoegd. De concrete voorwaarden en ontwerprichtlijnen zijn raad te plegen in de projectoproep. De subsidieaanvraag zelf vind je hier.

2. Een coachingtraject ‘Masterplan toegankelijke haltes’

Tijdens het coachingtraject word je als lokaal bestuur ondersteund bij de opmaak van een actieplan voor toegankelijke haltes door Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen. Daar bovenop krijgen lokale besturen kennis en inspiratie aangereikt via een lerend netwerk en de centrale pagina voor het masterplan, aangezien jaarlijks maar 30 gemeenten in aanmerking komen voor het traject. Inschrijven kan via deze link.

Voor meer info bij het Masterplan kan je terecht op de website van de Vlaamse Overheid.

Erwin Debruyne