Auteur:

Gepubliceerd op: 18-08-2021

Oproepen nieuwe erfgoedpremie gelanceerd

Voor grote restauratiewerken en investeringsprojecten aan of in beschermd onroerend erfgoed werkt de Vlaamse overheid voortaan met thematische oproepen om een erfgoedpremie aan te vragen. De oproepen werden in december 2020 aangekondigd en zijn nu ook effectief uitgetekend.

Deze nieuwe procedure om een erfgoedpremie voor grotere werken aan te vragen, bestaat uit twee rondes:

  • een preselectieronde, waarbij een jury het conceptdossier in een vroeg stadium beoordeelt
  • een definitieve indieningsronde, waarbij de geselecteerde kandidaten het eigenlijke premiedossier kunnen indienen.

Na deze indiendatum behandelt het agentschap Onroerend Erfgoed deze dossiers binnen de vier maanden, waarna meteen de vastlegging van de premie volgt.
 

Duidelijke en vaste indieningstermijnen


De indieningstermijnen zijn vast en keren jaarlijks terug. Uiterlijk op 1 oktober van elk jaar lanceert de minister voor onroerend erfgoed de oproepen. Na de lancering heb je tot 1 februari van het volgende jaar de tijd om een dossier in te dienen voor de preselectieronde. Een jury beoordeelt je dossier en geeft advies aan de minister. De minister beslist uiterlij op 1 juni van datzelfde jaar welke dossiers geselecteerd zijn en verder uitgewerkt kunnen worden.

 

7 oproepen in 2021, versnelde procedure voor relance thema's


Voor 2021 zijn er 7 thema's en dus 7 oproepen. Iedere oproep legt een ander inhoudelijk accent. Telkens is er een welbepaalde doelgroep, beschikbaar budget, deelnemingsvoorwaarden en beoordelingscriteria. De 'normale oproepen' richten zich op kleine totaalprojecten, hoogdringende dossiers en onderwijsgebouwen. Dankzij de middelen die via het relancefonds voorbehouden zijn voor onroerend erfgoed, komen daar nog vier thema's bij.

Hierbij gaat het om:

  • dossiers met de focus op economische invulling van erfgoed
  • herbestemming en nevenbestemming van kerken
  • erfgoed en wonen
  • erfgoed en toerisme

Voor de relance thema's is uitzonderlijk een versnelde procedure uitgewerkt. Voor meer informatie kan je terecht op de webstek van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Lieselot Decalf