Auteur:

Gepubliceerd op: 07-12-2022

Pilootproject “Rollend Capaciteitsfonds” succesvol afgerond

Lokale besturen hebben de handen vol met grote bouwprojecten, renovaties en onderhoud van hun patrimonium.   Vaak zijn er daarvoor al handen te kort, waardoor het actief energiebeheer en monitoring onvoldoende of niet kan worden opgenomen. Dat betekent dat kleine besparingen niet worden gerealiseerd, tenzij er extra handen en hoofden worden opgezet, maar daar zijn vaak geen middelen voor. Een patstelling die we met dit pilootproject “rollend capaciteitsfonds” wilden doorbreken.  

Het pilootproject
Factor4 werd als studiebureau ingeschakeld om in 4 lokale besturen (Genk, Vilvoorde, Pelt en Ravels) met extra capaciteit in een 3 à 5-tal grootste gebouwen per gemeente te focussen op “geen spijt” energiebesparende maatregelen.  Het gaat typisch om maatregelen die zich in minder dan 2 jaar terugverdienen en die zonder ingrijpende gevolgen voor elk gebouw kunnen worden geïmplementeerd zoals o.a. : 

  • kringtemperaturen van verwarmingsinstallaties zo laag mogelijk instellen (stooklijnen aanpassen en doorheen stookseizoen optimaliseren in beide richtingen)
  • koelwatertemperaturen verhogen van airco systemen
  • kloksturing optimaliseren van o.a. circulatiepompen, ventilatoren, thermostaten, ruimtes die wel/niet te verwarmen of koelen zijn in functie van reële bezetting.
  • luchtbevochtigers van ventilatiesystemen bijregelen, bevochtiging boven het (minimale) comfortniveau is een forse energievreter.
  • Mogelijke sluip verbruiken detecteren en in vraag stellen in overleg met gebouwbeheerder.

Bedoeling is om aan te tonen dat met de opbrengst door deze besparingen het mogelijk is om structureel extra personeelscapaciteit vrij te maken voor actief energiebeheer en een energiezuinig patrimonium.  Ook werd er via 2 sessies met diensten en beleid in elke pilootgemeente een (extra) impuls gegeven voor opmaak van een strategisch vastgoed plan.

De aanpak van geen spijt maatregelen staat ook een latere grondige renovatie via (onderhoud)prestatie contracten (OEPC) niet in de weg én kan je in principe in elk gebouw opstarten ongeacht of er onzekerheid bestaat of men er binnen x jaar nog van gebruik zal (willen) maken.  Daarom zijn dit net "geen spijt" maatregelen, ze zijn al dubbel en dik terugverdiend alvorens een eventuele beslissing tot verkoop is genomen. 

De resultaten van het pilootproject

Het project ging van start in oktober 2021 – duurtijd 8 maanden-  en is goed voor een bedrag van bijna € 100.000.  Hiervan was € 60.000 (4 x € 15.000) voorzien voor begeleiding, het saldo werd voorzien om nodige monitoring en het aantonen van de besparingen. Mede geholpen door de gestegen energieprijzen werd in elke gemeente de tijd voor ontzorging bijna volledig gerecupereerd. Er zal € 54.582 (netto, na correctie voor btw) terugrollen naar Netwerk Klimaat, komende van :

  • Pelt (€ 16.689),
  • Ravels (€ 16.416),
  • Vilvoorde (€ 14.790)
  • Genk (€ 18.150 geplafonneerd bedrag, totale besparing € 48.236)

Intussen werd het eindrapport en de resultaten bezorgd aan de vier lokale besturen en de hoofdlijnen gepresenteerd op de VVSG Klimaatdag 13/10.  Deze presentatie met de perspectieven vanuit VVSG- NEKL, Factor4 en pilootgemeente Vilvoorde kan u hier vinden.

Het vervolg in deze pilootgemeenten en de volgende ronde 

In 3 gemeenten werd door Fluvius ook pulstellers op de gasmeters bijgeplaatst in 6 gebouwen.   Daardoor kan het gasverbruik zeer nauwkeurig worden gemeten en via een Shayp toestel de data gemonitord en geanalyseerd.  Deze analyses zullen nog doorheen de winter ‘22-‘23 lopen en vermoedelijk extra besparingen of optimalisaties naar boven brengen.   

Werkpunt blijft om deze fijnmazige data volautomatisch in een energiemanagement systeem (zoals E-lyse / Terra / ander) op te volgen, als onderdeel van structureel en continu energiemanagement.  Deze inzichten zijn immers goud waard bij alle grote renovatie of vervanginvesteringen. Vaak worden installaties “groot genoeg” gedimensioneerd, wegens onvoldoende inzicht in de verbruikspieken en nodige vermogens.  Zie hiervoor ook het heldere betoog in de VEB presentatie (pdf nr 5 door Tjeu Binnebeek) op de 4e dag van de VVSG opleidingsreeks “Energie besparen en Klimaatdoelen behalen”.

Momenteel lopen de voorbereidingen om deze piloot op te schalen via “pooling” op intergemeentelijk niveau voor meerdere relatief kleinere gemeenten.   Er dienden zich al 5 kandidaat streekontwikkelings intercommunales aan, waarvan er vier begin 2023 uit de startblokken zullen schieten bij de lokale besturen. Meer informatie hierover is hier te vinden.

Kris Moonen