Auteur:

Gepubliceerd op: 01-06-2022

Als het van de steden en gemeenten afhangt, komt er een verbod op het vervoer en afsteken van particulier vuurwerk. Dat houdt te veel risico’s in. Professioneel vuurwerk moet wel mogelijk blijven tijdens evenementen of tijdens de eindejaarsperiode, het verloopt veel veiliger. De VVSG hoopt op een duidelijke federale regeling binnen afzienbare tijd, liefst ook grensoverschrijdend.
 

Vuurwerk is gevaarlijk

Jaarlijks zorgt particulier vuurwerk voor problemen: brandwonden, oogletsels, gehoorschade en open wonden, in uitzonderlijke gevallen vallen er zelfs dodelijke slachtoffers. De meeste slachtoffers zijn kinderen en jonge mannen. Vuurwerk zorgt voor materiële schade aan woningen en voertuigen. Ook dieren lijden onder vuurwerk. Zij breken los, schrikken, richten schade aan of verwonden zichzelf. Ten slotte zorgt vuurwerk voor milieuverontreiniging door een verhoogde fijnstofconcentratie.
 

8 op 10 burgemeesters willen federaal verbod op particulier vuurwerk

Een VVSG-enquête bij de burgemeesters toonde aan dat bijna 8 op 10 (78%) burgemeesters voorstander is van een verbod op particulier vuurwerk. 2 op 3 gemeenten stellen nu reeds voorwaarden aan het afsteken van vuurwerk, alleen valt zo een verbod zeer moeilijk te handhaven. Een federaal verbod op de verkoop en vervoer van particulier vuurwerk is de enige weg voorwaarts.

Het moet voor de VVSG wel mogelijk blijven om een vergunning af te leveren voor professioneel vuurwerk tijdens evenementen of tijdens de eindejaarsperiode. Door de professionele aanpak, de mogelijkheid voor geluidsarm vuurwerk en het uitzonderlijke karakter hiervan gaan we er van uit dat dit soort vuurwerk geen slachtoffers zal kosten, men het dierenleed tot een minimum kan herleiden en de milieuvervuiling minimaal zal zijn.
 

Gesprekken nodig

De komende maanden zal de VVSG gesprekken voeren met diverse actoren voor het uitwerken van een concrete oplossing en het vergroten van een draagvlak voor een verbod, dit in binnen- en buitenland.  De VVSG plant alvast een gesprek met de FOD Economie, de brandwonderstichtingen en de vertegenwoordigers van de sector. Het is wel zonneklaar dat deze problematiek de landsgrenzen overschrijdt. Om de grensverkoop te vermijden zullen er gesprekken gevoerd worden met Nederland en het Beneluxparlement. Voor een verbod op de online verkoop én de toelating voor een nationaal verbod hopen we het gesprek aan te knopen met de Europese Commissie en het Europees parlement.

 

Kris Versaen